Robotik Süreç Otomasyonu Yazılımcısı olmak ister misiniz?

Son Güncellenme Tarihi: Eylül 13, 2020 / 01:44

Bu hafta içinde çok ilgi çekici bir toplantıya katıldım. Toplantının üç önemli paydaşı vardı. Bunlardan biri bir banka, Denizbank. Diğeri Teknoloji’de Kadın Derneği üçüncüsü ise bir teknoloji şirketi UIPath. Teknoloji’de Kadın Derneği özellikle kadınların Denizbank desteği ile, UIPath’in son dönemde yaygın olan ürünü RPA (Robotik Süreç Otomasyonu Yazılımcısı) olmaları için bir kurs başlatıyor. Kurs sonunda ise katılımcıların iş bulmaları için gerekli her şeyi yapıyor

RPA yani Robotik Süreç Otomasyonu, işletmelerde çokça tekrarlanan işlerin yazılım robotları ile yapılmasını sağlıyor. Söz gelimi, şirkette her gün belli bir saatte birden fazla excel dosyasından bilgiler çekilip bir yönetici özeti oluşturuluyorsa, bunu bir yazılım robotuna veriyorsunuz. O her gün aynı saatte gidip dosyaları alıp kusursuz bir şekilde birleştiriyor.

Bahsi geçen UIPath size belki yeni bir şirket gibi gelebilir. Haklısınız şirket 2015’de Romanya’da kurulmuş. Aradan geçen kısa sürede 10,2 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşmış. Bu büyüklüğün ne anlama geldiğini isterseniz hızlıca anlatalım. Bu 500 uçaklı Türk Hava Yolları (piyasa degeri 1,9 Milyar Dolar), 1500 şubeli İş Bankası (piyasa değeri 3,2 Milyar Dolar),  Sabancı Holding (piyasa değeri 2.1 Milyar Dolar), Koç Holding (Piyasa değeri 3,6 Milyar Dolar) ve son olarak geçen günlerde 1.8 Milyar Dolara satılan Turk oyun şirketi Peak Games’in toplamı kadar ediyor.

Şirketin Türkiye’yi de içine alan geniş alandaki bölgenin yöneticisi olan Tansu Yeğen’den aldığım bilgiye göre UIPath gelecek ay içinde de Amerikan Borsasına açılacak. Tansu aynı zamanda yapay zeka pazarından bahsetti. IDC raporlarına göre şu an 156.5 milyar dolar olan pazar 2024 yılında 300 milyar dolara yükselecek. Ancak Tansu’nun dikkatimizi çektiği bir rakam var ki bu onun yanında devede kulak kalıyor.

Yapay zeka sektörelere girdikçe, orada verimliliği arttırıyor ve işleri hızlandırıyor. PWC’nin hesaplamalarına göre 2030 yılında bu gelişmenin sonucu olarak global ekonomide 15.7 trilyon dolarlık ekstra genişleme bekleniyor. İşte dünya şimdi yapay zeka nedeniyle oluşacak bu genişlemeyi paylaşmaya çalışıyor.

İşin güzel tarafı özellikle Robotik Süreç Otomasyonu pazarında güçlü olmak için gelişmiş ülkelerde olmak gerekmiyor. Yapısını inceleyince bu pazarın da çağrı merkezleri gibi hızlı kurulan, kısa zamanda hizmet ihracatına imkan sağlayan bir yapısı olduğu görülüyor. 

Br güzel haber de iş verene. Hiper otomasyon adı verilen bu yeni teknoloji sayesinde işletmeler Gartner’ın hesaplamalarına göre 2024 yılına kadar giderlerinden yüde 30 oranında tasarruf edebilecekler.

Peki çaya çorbaya yararı olan yapay zeka ve robotik süreç otomasyonunun mevcut pazarı ve gelişmesi ne olacak diye soruyorsanız, Forrester Research’e göre globalde 2.40 milyar dolar olan pazar 3 yıl sonra 1.5 kattan fazla büyüyerek 4.20 milyar dolara çıkacak. Yani yatırım için de oldukça büyük bir alan var.

Teknoloji’de Kadın Derneği Başkanı Zehra Öney’i ise özellikle kadın işgücünün istidamı ilgilendiriyor. Zehra İngiliz Otomasyon ve Robot Derneği Başkanı Mike Wilson’ın, Endüstriyel Robotların İstihdama Pozitif Etkisi üzerine yaptığı araştırmaya dikkat çekti. Rapora göre dünya çapında sadece bu alanda 2-3 milyon iş yaratılacağı öngörülüyor. Bu da sanılanın aksine robotların işleri almak yerine yeni iş alanları açacağı yolunda. 

Ayrıca yapılan proje ile EY tarafından yazılan yakın tarihli bir makalede de iş dünyasında cinsiyet eşitliğini sağlamanın 2025 yılına kadar 28 trilyon ABD doları kadar ekonomiye katkısı olacağı söyledi.

Bu bağlamda, kadınlarımızın iş dünyasında, özellikle teknoloji sektöründe temsiliyetlerinin artması ve güçlendirilmeleri gerektiği görülüyor.

Atıf Ünaldı

23 Aralık 1973 tarihinde Malatya’da doğdu. Boğaziçi Üniversitesinde Fizik Bölümü’nde eğitim aldığı yıllarda Türkiye’de ilk kez iki bilgisayarı telefon hatları üzerinden konuşturan BBS sistemini kurarak, Türkiye’deki ilk internet ağını oluşturmuştur. Bir çok radyo ve televizyonda program yapımcılığı ve sunuculuğunu, bir çok teknoloji dergisinde köşe yazarlığı, bilişim editörlüğü ve genel yayın yönetmenliği yaptı. Türkiye’deki ilk internet servis sağlayıcısının genel müdürlüğünü üstlendi. Bir çok organizasyon ve kuruluşta internet süpervizörlüğü , webmaster’lığı , IT direktörlüğü ve dijital projeler koordinaörlüğü görevlerinde bulundu. Farklı üniversitelerin farklı fakültelerinde öğretim görevlisi olarak bulunmuş olan Ünaldı; şu an teknoloji ve pazarlama konuları başta olmak üzere birçok alanda hizmet veren Unaldi Consultancy’nin kurucusu. IPTV Derneği başkanı’da olan Atıf ÜNALDI Bloomberg Businessweek’te her hafta köşesinden teknoloji yorumları yapıyor.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top