Roman Günü ilk kez resmi etkinliklerle kutlanacak

Roman Günü ilk kez resmi etkinliklerle kutlanacak
Bu yıl ilk kez Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda düzenlenecek “8 Nisan Dünya Romanlar Günü” etkinlikleri Roman vatandaşlarla buluşulacak.AA’nın haberine göre, farklı ülkelerden Roman delegelerin katılımıyla...

Bu yıl ilk kez Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda düzenlenecek “8 Nisan Dünya Romanlar Günü” etkinlikleri Roman vatandaşlarla buluşulacak.

AA’nın haberine göre, farklı ülkelerden Roman delegelerin katılımıyla 8 Nisan 1971’de Dünya Roman Kongresi toplandı ve Uluslararası Roman Komitesi kuruldu. Komitenin 1990’daki toplantısında ise 8 Nisan tarihinin “Dünya Romanlar Günü” olarak kutlanması kararlaştırıldı.

Türkiye’de yaşayan Romanlara ilişkin çalışmaların koordinasyonu ise 2013’te başladı. Romanlara yönelik Strateji Belgesi 2016’da Resmi Gazete’de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 8 Nisan 2021›de yayımlanan genelgeyle Roman kültürünün korunarak yaşatılması amacıyla Türkiye›de de 8 Nisan›ın «Dünya Romanlar Günü» olarak kutlanması kararlaştırıldı.

Gün kapsamında kamu kurumlarıyla düzenlenecek kutlama etkinliklerinin usul ve esaslarını belirleme görevi de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına verildi. Roman kültürünün korunarak yaşatılması için kamu kurumlarıyla illerde etkinlikler organize edilecek. İlkokul ve ortaokuldaki çocuklar için oyun etkinlikleri, lise öğrencilerine yönelik üniversite ziyaretleri düzenlenecek ve gençlerin yükseköğrenime devamları teşvik edilecek. Kutlamalar illerde Roman vatandaşlarla buluşma şeklinde de planlanacak.