Rosatom, Akkuyu için 6,1 milyar dolar ararken Kazak ziyaretçiler inşaatı gezdi

Rosatom, Akkuyu için 6,1 milyar dolar ararken Kazak ziyaretçiler inşaatı gezdi
Rosatom'un Türkiye iştirakinin Akkuyu'daki nükleer enerji santrali projesi için 6,1 milyar dolarlık kredi aradığı belirtildi. Bu iddia gündeme geldiği gün Akkuyu’ya Kazakistan'dan ziyaretçiler geldi. Kazak heyet, nükleer santralin...

Rosatom'un Türkiye iştirakinin Akkuyu'daki nükleer enerji santrali projesi için 6,1 milyar dolarlık kredi aradığı belirtildi. Bu iddia gündeme geldiği gün Akkuyu’ya Kazakistan'dan ziyaretçiler geldi. Kazak heyet, nükleer santralin inşaatını gezerek bilgi aldı.

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un iştiraki olan olan ’Rusatom Uluslararası Ağ’ şirketi desteğiyle düzenlenen ziyarette, Kazakistan Cumhuriyeti Parlamentosu Meclisi milletvekilleri Dyusenbai Turganov ve Kudaibergen Yerzhan, Enerji Bakan Yardımcısı Zhandos Nurmaganbetov ve Almatı Bölgesi Akim Birinci Yardımcısı Lazzat Turlashov ile bazı yetkililer yer aldı.

Rus şirketin 28 Temmuz’da tedarik portalında yer alan belgeye göre Akkuyu Nuclear JSC, Akkuyu Nukleer Anonim Şirketi için finansal hizmet alma amacıyla ihale yapılacağını duyurdu.

Salı günü Bloomberg’in sorularını yanıtlayan Rosatom, “Kaynak temin etmek ve temin edilen kaynakları kullanmak üzere birçok mekanizmanın kullanıldığını” belirtmişti.

Şirketin basın ofisinin verdiği yanıtta “Kredi anlaşması, fonun projede kullanılmasına kadar Türk devlet tahvilleri ve/veya mevduatlarına geçici olarak yatırımı kapsayabilir” denildi.

Rusya'nın Akkuyu nükleer santrali yatırımı için Türk kaynaklara dayandırılarak Türkiye'ye üç haftada 15 milyar dolar göndereceği haberleri çıkmış, Rosatom kaynakları tutarın bu ölçekte olmadığını söylemişti.

Şantiyeyi gezen ziyaretçiler daha sonra Akkuyu Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, NGS Direktörü Sergey Butskikh, NGS Müdür Yardımcısı Dmitry Romanets, Rusatom International Network Şirketi Başkanı Vadim Titov ile projede çalışan Kazak görevlilerle bir araya geldi.

Akkuyu Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, konuşmasında şunları söyledi:
“Akkuyu NGS, dünyada ’yap- sahip ol - işlet’ modeline göre uygulanan ilk ve tek nükleer güç santrali projesidir. Türkiye’nin geçen yüzyılın ortalarından beri nükleer enerji geliştirmeyi planlamasına rağmen, Akkuyu NGS Türkiye Cumhuriyeti’ndeki ilk nükleer santrali olacaktır. Türkiye’nin nükleer enerjide yolculuğunun başlangıcı, 2010 yılında Rus teknolojisi ile dört üniteli Akkuyu NGS inşaatının hükümetler arası anlaşmanın imzalanması ile gerçekleşti.”