RTÜK internete el attı

RTÜK internete el attı
Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) dün yaptığı görüşmenin ardından Türkçe yayın yapan uluslararası haber sitelerinin denetleneceğini bildirdi.Konuyla ilgili Twitter hesabından açıklamada bulunan RTÜK üyesi İlhan Taşcı,...

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) dün yaptığı görüşmenin ardından Türkçe yayın yapan uluslararası haber sitelerinin denetleneceğini bildirdi.

Konuyla ilgili Twitter hesabından açıklamada bulunan RTÜK üyesi İlhan Taşcı, Üst Kurul’un ilk kez uluslararası haber siteleri için denetim yetkisini kullanacağını, alınan karar doğrultusunda Amerika’nın Sesi, DW Türkçe ve Euronews haber sitelerine lisans için 72 saat tanıdığını, lisans başvurusunda bulunmayanların ise erişimlerinin engelleneceğini söyledi.

RTÜK’ün bu kararının internet sitesinde yayımlanmasının ardından 72 saatlik süre başlayacak.

HEDEF BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ
Taşcı yaptığı paylaşımda durumu şöyle değerlendirdi:
“Ulusal basının ardından sıra uluslararası haber sitelerinin denetlenmesine ve sesinin kesilmesine geldi. RTÜK’ün ‘sitede video var, lisans almalı’ bakışıyla denetlenmeyecek hiçbir haber sitesi kalmaz. Asıl hedef basın özgürlüğü ve çok seslilik. İstenen, basın sussun, eleştirmesin.”

TÜM MECRALARA UZANACAK
Eski RTÜK üyesi Faruk Bildirici, “RTÜK, bu yönetmeliğin uygulanması için lisanslama çalışmalarına iki yıl önce başlamıştı. TV yayını dışına çıkmıyordu. Şimdi uluslararası haber sitelerine ilişkin böyle bir tavır alması bu yetkisini bundan sonra bütün haber sitelerine karşı kullanacağını gösteriyor. Haber siteleri, YouTube ve sosyal medya yayınlarına da uzanacağını gösteriyor. RTÜK talimatı almış, sopayı bir kez daha kaldırdı” açıklamasını yaptı.