RTÜK kendini aştı

RTÜK kendini aştı
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) dünkü toplantısında FOX TV, KRT, Tele 1, HaberTürk, Halk TV ve TR 35 kanallarına toplam 17 dosyadan oy çokluğuyla ceza verdi. Cezaya konu olan ifadelerin çoğunu, orman yangınlarıyla ilgili...

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) dünkü toplantısında FOX TV, KRT, Tele 1, HaberTürk, Halk TV ve TR 35 kanallarına toplam 17 dosyadan oy çokluğuyla ceza verdi. Cezaya konu olan ifadelerin çoğunu, orman yangınlarıyla ilgili bazı haberler ve programlarda geçen ifadeler oluşturdu.
RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, toplantıya katılımının engellendiğini açıkladı. Kurul’un CHP kontenjanından seçilen üyelerinden Taşcı, bu kararın, Üst Kurul Başkanı Ebubekir Şahin’in teklifi sonrası AK Parti ve MHP kontenjanından seçilen üyelerin oylarıyla alındığını duyurdu.
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ise İlhan Taşcı’ya Twitter hesabından yaptığı açıklamayla yanıt verdi. Şahin, Üst Kurul toplantısı öncesinde yaptığı sosyal medya paylaşımlarıyla ihsas-ı rey yaptığı (oyunu belli ettiği) gerekçesiyle Kurul Üyesi İlhan Taşçı’nın sadece ilgili dosyaların görüşülmesi sırasında toplantıdan çıkarılmasını müzakere ettiklerini söyledi.
Taşcı, “RTÜK Başkanı Şahin, üst kurul ile yayıncılar arasındaki ‘özel hat’ üzerinden televizyon yöneticilerini tehdit etti. Şahin gönderdiği mesajda televizyon yöneticilerine ‘Yangınları göstermeyin yoksa size en ağır cezayı veririm’ diye tehdit savuruyor” açıklamasını yapmıştı.

İYİ PARTİ’Lİ ÇIRAY’DAN SUÇ DUYURUSU

İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin hakkında suç duyurusunda bulundu.
Aytun Çıray, “RTÜK Başkanı hakkında yangın haberlerine müdahalesi nedeniyle, ‘Haberleşme ve basın hürriyetini engelleme, şantaj, görevi kötüye kullanma’ suçlarından avukatım Murat Ergün’le kamu davası açılması için başvurduk” dedi.

KRT’YE ‘PAKDEMİRLİ’Yİ ELEŞTİRDİN’ CEZASI
RTÜK, KRT’ye de 3 ayrı haber ya da program
nedeniyle idari para cezası verdi. KRT’de yayımlanan “Şimdiki Zaman” programının yayın konukları Erol Mütercimler, Serdar Akinan, Barış Yarkadaş, Barış Doster ve Uğur Dündar’ın orman yangınlarına ilişkin olarak “Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile hükümeti hedef alan, hakarete varan” sözlerinin yasada yer alan “Yayın hizmetleri, …. kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez” hükmünü ihlali ettiğine karar verildiğini ve bu nedenle para cezası getirildiğini duyurdu.
KRT’ye ana haber bülteni ve “Haber Aktif” programı nedeniyle de ceza verildi.

TELE 1’E ‘RTÜK BAŞKANINI ELEŞTİRDİN’ CEZASI

RTÜK, Tele 1’de yayımlanan “Gün Başlıyor” programında sunucu Can Ataklı’nın hükümetin yangınlara müdahalesini kastederek “Gerizekalılık yapıyorlar diyorum… Yeteneksizlik var, çapsızlık var. İnsanları mahvetmişsin, ülkeyi mahvetmişsin, yakmışsın” şeklindeki ifadelerinin, “Eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı ve iftira niteliğinde” olduğunu belirtti ve kanala idari para cezası verdi.
Kurul, Tele 1’e, ana haber bülteninde yangın bölgelerinden yapılan canlı bağlantıları ve “4 Soru 4 Cevap” programında Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın yayıncı kuruluşları uyaran RTÜK Başkanına ve üyelerine yönelik sözleri nedeniyle de ceza verildiğini açıkladı.
HaberTürk’ün orman yangınları ile ilgili canlı bağlantılarda geçen bazı cümlelerin yasa dışı olduğu savunuldu.
RTÜK, Halk TV yayınlarına ilişkin dört farklı raporu da karara bağladı. Konuyla ilgili açıklamada, ‘Kayda Geçsin’ programında bazı konukların iddia ve ithamlarının toplumda infial uyandırabilecek ve korku, panik, endişe yaratabilecek ve gerilimi artırabilecek ifadeler olarak değerlendirildiği belirtildi.
RTÜK, TR 35’e de orman yangınları haberlerinden dolayı “yayın ilkesi ihlali yaptığı” gerekçesiyle yaptırım uyguladığını açıkladı.

FOX’A ‘DURUM VAHİM’ CEZASI
RTÜK, FOX Ana Haber’in üç farklı gündeki yayınlarını incelediğini ve idari para cezası verdiğini duyurdu. Kurul’un açıklamasında, “Durum vahim” etiketiyle yapılan ve “Türkiye 6 gündür kabusu yaşıyor”, “Türkiye 1 haftadır yanıyor” ve benzeri kuşak bantların kullanıldığı haberlerin kriz zamanı habercilik etiğinden uzak, siyasi iktidar hakkında yanıltıcı, kriz zamanı haber alma hakkını kullanmak isteyen izleyicide endişe, panik, korku ve infial yaratacak şekilde olduğu kanaatine varıldığı” kaydedildi.

KILIÇDAROĞLU’NUN SÖZLERİNİ EKRANA TAŞIYANLARA CEZA

RTÜK üyesi Okan Konuralp, “RTÜK, Ebubekir Şahin’in ‘Yangın haberlerine sansür’ talimatına yönelik -aralarında CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun “Ağır sansür altındayız” tepkisinin de olduğu- açıklamaları, yorumlarıyla haberleştiren kanalları da cezalandırdı; yani doğrudan siyasilere de sansür uygulad.” mesajıyla CHP liderinin sözlerini ekrana taşıyanlara da ceza verildiğini duyurdu.

AK Parti’den orman yangını değerlendirmesi: Söndürmede başarılıydık, yalanlarla mücadelede başarılı olamadık

AK Parti Merkez Yürütme Kurulu toplantısında bazı kurmaylar orman yangınlarına ilişkin değerlendirmeler yapıldı. Sabah gazetesinden Eda Işık’ın haberine göre, toplantıda Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, rakamlarla bir sunum yaptı. Bazı AK Parti kurmaylarının, “Yangını söndürmede başarılıydık, ancak yalanlarla mücadelede başarılı olamadık” değerlendirmesinde bulundu.

İHSAS-I REY GEREKÇESİNİN YASAL DAYANAĞI YOK

RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, Üst Kurul toplantısının ilk kısmında yer aldığını ancak televizyon kanallarının haber ve programlarına ilişkin dosyaların görüşülmesinden önce yapılan oylama sonucu toplantıdan çıkarıldığını söyledi.
İlhan Taşcı, “Kendisine hangi yasa maddesinin gerekçe olduğunu sordum ama bana bir yasa maddesi gösteremedi, çünkü böyle bir yasa maddesi yok. Yapılan oylama sonucu müzakerelerin o bölümüne katılmamam için oy çokluğuyla bir karar alındı ve toplantıdan ayrılmak zorunda bırakıldım” dedi.
Taşcı, “RTÜK Başkanı benim açıklamama ilişkin ‘Başka bir yerlere çekilmesin’ diyor. Mesele neyin nereye çekileceği meselesi değil. Kanunen benim Üst Kurul toplantısına katılmamı ve görevimi yapmamı engellemelerinin hukuki gerekçesini kamuoyuyla paylaşırsa, mesele hiçbir tarafa çekilmez” diye konuştu.
Sosyal medya paylaşımlarında müzakerelerin içeriğine değil gündemine ilişkin paylaşımlar yaptığını belirten Taşcı, “Dolayısıyla bu karar ne hukuka uygundur, ne usule uygundur. Bana göre yok hükmündedir. Bu kararın yok hükmünde olduğunu yargıda tescil ettirmek için hazırlıklarımı yapıyorum, bu karara karşın davayı açacağım” dedi.

RTÜK ONUN KEYFİNE BAĞLI

Eski RTÜK üyesi ve Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, Twitter hesabından, “İlhan Taşçı›yı ‘ihsası rey’ gerekçesiyle toplantıya sokmayan Ebubekir Şahin, bugüne değin o kadar çok ihsası rey yaptı ki! C.Ataklı’nın sözleri için ‘üst limitten ceza verileceğini’ açıklayan da oydu; S.Noyan’ın Ülke TV’deki tehditlerine sahip çıkan da. RTÜK onun keyfine bağlı” paylaşımını yaptı.