RTÜK üyesi Taşcı: “Baskı yüzünden yapımlar çok sığ”

RTÜK üyesi Taşcı: “Baskı yüzünden yapımlar çok sığ”
RTÜK’ün CHP kontenjanından seçilen üyesi İlhan Taşcı, Türkiye’deki yapımların içeriklerinin RTÜK korkusu ve baskısıyla çok sığ olduğunu söyledi. Bu nedenle konuların da kısıtlı olduğunu kaydeden Taşcı, “Bunların...

RTÜK’ün CHP kontenjanından seçilen üyesi İlhan Taşcı, Türkiye’deki yapımların içeriklerinin RTÜK korkusu ve baskısıyla çok sığ olduğunu söyledi. Bu nedenle konuların da kısıtlı olduğunu kaydeden Taşcı, “Bunların altında RTÜK’ün yayınlara değil, yayıncılara göre davranması yatıyor” dedi.

Kültür Meclisi’nden Türey Köse’ye konuşan Taşcı, ekranlara iktidarın siyasi, dini bakış açısıyla format atılmaya çalışıldığını ve bunun sonucunda ortaya çıkan çölleşme nedeniyle izleyicilerin dijital platformlara yöneldiğini vurguladı. Taşcı, “Öyle ki yayıncılığa yeni başlayan kimi platformların üye hedefleri öngördüklerinin 2 katına kadar çıkan örnekler oldu. Aslında bu bile izleyicinin sansüre, otosansüre tavrının açık göstergesi” dedi.

EN DEVRİMCİ EYLEMİ, MUHAFAZAKARLIK
RTÜK’teki en devrimci eyleminin, “Muhafazakârlığı sonuna kadar korumak olabilir ancak” görüşünü savunan Taşcı, özetle şunları söyledi:
“Türkiye’deki yapımların içerikleri artık RTÜK korkusu/baskısıyla çok sığ; belli konularla kısıtlı. Bir dizi boyunca en az 20 kişi ölüyor, silahlar hiç susmuyor. Kadına şiddetin her türlüsünü görebiliyorsunuz ekranda. Tüm bunların altında RTÜK’ün yayınlara değil, yayıncılara göre davranması yatıyor. Aynı içerik iktidarı öven kanalda yayınlandığında ceza almayabiliyor, ama eleştiren kanalın ceza almama olasılığı bile yok. O kadar net. Televizyonlardaki düşünsel renklilik ve çeşitlilik ortadan kaldırılması yerini çölleşmeye bıraktı. İster istemez toplumun tüm kesimleri de kaçınılmaz olarak bundan etkilendi ve etkileniyor.

KÜLTÜRDEN ANLADIKLARI DAYATMAK
Özel yayıncıların ötesinde kamu yayıncısı olan TRT artık toplumun büyük bir kesimi tarafından izlenmiyor. Aynı durum orada daha vahim şekilde yaşanıyor. Ki ben TRT ile büyümüş, oradaki Pazar sinemaları, konserleri, filmleri, edebiyat sohbetleriyle büyümüş birisi olarak içim daha çok acıyor kanalın bu halini görünce. Kültürden anlaşılan yalnızca belli bir siyasi ve dini görüşün yaklaşımını ekranlardan dayatmak, hepsi bu.

SİYASİ KONTENJANLA SEÇİME SON VERİLMELİ
RTÜK’ü siyasi etkiden kurtarabilmenin öncelikli yolu siyasi kontenjanla seçime son vermektir. RTÜK bir ihtisas kuruludur yani işin uzmanlarından, liyakat sahibi kişiler arasından seçilmelidir. Yayıncılığı, gazeteciliği bilmeyen bir kişinin kurulda üyelik yapabilmesi doğru değil. Dolayısıyla ben gazetecilerin meslek örgütlerinin kendi içlerinden kurula üye seçiminin daha doğru olacağı düşüncesindeyim. Hem işin teknik kalitesi bakımından, hem de siyasi etkiden arındırabilmek için.”