RTÜK’ten TELE1’e Sedef Kabaş, FOX TV’ye Selçuk Tepeli cezası

RTÜK’ten TELE1’e Sedef Kabaş, FOX TV’ye Selçuk Tepeli cezası
Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) dün olağanüstü toplanarak gazeteci Sedef Kabaş’ın tutuklanmasına gerekçe gösterilen sözleri nedeniyle TELE 1’e, Selçuk Tepeli’nin sunduğu ana haber bülteni nedeniyle de FOX TV’ye ceza...

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) dün olağanüstü toplanarak gazeteci Sedef Kabaş’ın tutuklanmasına gerekçe gösterilen sözleri nedeniyle TELE 1’e, Selçuk Tepeli’nin sunduğu ana haber bülteni nedeniyle de FOX TV’ye ceza verdi.

RTÜK, Sedef Kabaş’ın ‘’Cumhurbaşkanına hakaret’’ suçlamasıyla tutuklanmasının ardından TELE1’e, “toplumu kin ve düşmanlığa tahrik ettiği” gerekçesiyle 5 kez program durdurma ve üst sınırdan yüzde 5 idari para cezası verilmesini kararlaştırdı. Aynı ihlalin tekrarları halinde kanalın lisansı iptal edilebilecek.

TELE 1, Uğur Dündar’ın sözleri nedeniyle de oy çokluğuyla yüzde 3 idari para cezası aldı. RTÜK kararı uyarınca TELE 1’de yayımlanan Demokrasi Arenası programı 5 kez durdurulacak. Bu süre boyunca Uğur Dündar da herhangi bir kanalda program yapamayacak.

RTÜK ayrıca FOX Haber sunucusu Selçuk Tepeli’nin de, “bilgi yoğun olmak” yerine “duygu yoğun habercilik” yaparak kişisel kanaatlerini ön plana çıkardığı gerekçesiyle, kanala üst sınırdan idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

ELEŞTİRİLERİ SİNDİRME GİRİŞİMİ

RTÜK üyesi İlhan Taşçı, TELE1’e verilen cezanın bir programa ve kanala verilebilecek en ağır ceza olduğuna dikkat çekti.
CHP kontenjanından Üst Kurul’a seçilen Taşçı, Demokrasi Arenası programının 1 aydan uzun süre yapılmayacağını, bunun programın karartılması anlamına geldiğini söyledi: ‘’İsteniyor ki iktidar ya da Saray gibi düşünmeyen kimse düşüncelerini ifade etmesin” diyen Taşçı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Program ve kanal üzerinden iktidarla ayrışan, fikir birliği içinde olmayan herkese, ifade etme özgürlüğünün olmadığı anlatılmaya çalışıyor. Bu, farklı düşünenleri, eleştirileri sindirme girişimidir.’’

İlhan Taşçı, RTÜK'ün her dönem siyasi iklimden etkilendiğini ama ‹"talimat ve emirlerle bu denli hareket ettiğinin görülmediğini›" söyledi.

Üst Kurul'un görevlerinin TV yayıncılığının olası sorunlarını ortadan kaldırmak ve özgür bir ortamda yayıncılığın yapılmasını sağlamak olduğunu hatırlatan Taşçı, “RTÜK, basın özgürlüğünün önündeki engele dönüştü” dedi.

Kabaş’ın avukatı tutuklama kararına itiraz etti

Sedef Kabaş’ın avukatı Uğur Poyraz, Twitter’dan paylaştığı açıklamada, müvekkili hakkındaki tutuklama kararına itiraz ettiğini açıkladı.

Kabaş’ın tutukluluğu ve RTÜK’ün ceza kararı, Türkiye’de ve yurt dışında tepkilerle karşılandı. Uluslararası Yazarlar Birliği PEN International’ın açıklamasında, ‹"Tanınmış gazeteci Sedef Kabaş, ‹Cumhurbaşkanına hakaret’ten tutuklu. Serbest bırakılması için çağrıda bulunuyor ve Türkiye’yi tüm cezai karalama yasalarını yürürlükten kaldırmaya çağırıyoruz’’ denildi.