‘Rus askerleri Kiev bölgesinden geri çekiliyor’ iddiası

‘Rus askerleri Kiev bölgesinden geri çekiliyor’ iddiası
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun Kiev çevresinde verdiği büyük kayıpların ardından geri çekildiğini savundu.Başkent civarındaki çatışmalarla ilgili bilgilendirme toplantısı yapan Genelkurmay Başkanlığı yetkilisi,...

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun Kiev çevresinde verdiği büyük kayıpların ardından geri çekildiğini savundu.

Başkent civarındaki çatışmalarla ilgili bilgilendirme toplantısı yapan Genelkurmay Başkanlığı yetkilisi, Rus ordusuna ait iki taburun “çok ciddi kayıplar verdiğini” ve Belarus’a geri çekildiğini söyledi.

Bilgilendirme toplantısında, Rusya’dan Ukrayna’ya doğru hareket eden birliklerin sayısında da ciddi bir azalma olduğu belirtildi.

IRPİN BELEDİYE BAŞKANI: İLÇE YENİDEN KONTROLÜMÜZDE
Ukrayna’nın başkenti Kiev’in kuzeybatısındaki Irpin ilçesinin Belediye Başkanı Oleksandr Markushyn, haftalar süren çatışmalar sonrası ilçenin yeniden tümüyle Ukrayna ordusunun kontrolüne geçtiğini söyledi.

Sosyal medya hesabından bir video mesaj paylaşan belediye başkanı, “Bugün iyi haberlerimiz var, Irpin kurtuldu. İlçemize yönelik daha fazla saldırılar olacaktır, biz cesurca savunmaya devam edeceğiz.” dedi.

SLAVUTİCH BELEDİYE BAŞKANI: RUSLAR KASABAYI TERK ETTİ
Çernobil Nükleer Santrali yakınlarındaki Slavutiç kasabasının belediye başkanı Yuri Fomichev, hafta sonu kasabayı işgal eden Rus birliklerin geri çekildiğini duyurdu.

Kasabalıların yoğun protestosuyla karşılaşan Rus birlikler, Reuters’ın haberine göre, “planlananan görevlerini yerine getirmiş oldukları için” kasabadan çekildi.

Rus ordusu cumartesi günü kasabaya girmiş ve Belediye Başkanı Yuri Fomichev’i gözaltına almıştı. Yüzlerce Ukraynalının bayraklarla sokaklara dökülmesi sonrası belediye başkanı serbest bırakılmıştı.

UKRAYNA ALTYAPISINDA 63 MİLAR DOLARLIK HASAR OLUŞTU
Kiev Üniversitesi İktisat Fakültesi’nin yeni tahminine göre Rusya’nın işgali, ülkenin altyapısına 63 milyar dolarlık zarar verdi. Tahmine göre 4431 konutlara ait bina, 92 fabrika, depo ve 378 okul ya zarar gördü ya yıkıldı ya da el konuldu. Bunlara ek olarak 12 havaalanı, yedi termik ya da hidroelektrik enerji santrali hasar gördü yıkıldı ya da ele geçirildi.

‘RUSYA DENİZDEN FÜZE SALDIRISI PLANLIYOR’
Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya donanmasına ait savaş gemilerinin ülkenin güneyindeki Karadeniz üzerinden füze saldırıları yapmaya hazırlandığını iddia etti. Bakanlığın açıklamasına göre Rus askerleri şu an bulundukları pozisyonları korumaya ve saldırı kapasitelerini artırmak için toplanmaya çalışıyor.

Toplanmaya çalışan orduların Donetsk ve Luhansk bölgelerinin yönetim bölgelerine doğru ilerlemek üzere harekete geçtikleri de belirtiliyor.