Rus Borsası’nda büyük düşüş

Rus Borsası’nda büyük düşüş
Rusya’da Moskova Borsası Ukrayna üzerinden ABD ile Rusya arasında artan gerginliğin etkisiyle pazartesi günü yüzde 7 değer kaybetti. ABD’de vadeli piyasalar ve Avrupa piyasaları da küresel risk iştahının azalmasıyla haftaya...

Rusya’da Moskova Borsası Ukrayna üzerinden ABD ile Rusya arasında artan gerginliğin etkisiyle pazartesi günü yüzde 7 değer kaybetti. ABD’de vadeli piyasalar ve Avrupa piyasaları da küresel risk iştahının azalmasıyla haftaya düşüşle başladı.

Rus hisse senetleri yüzde dörtten fazla düşerken ruble dolar karşısında değer kaybetti. Gün içinde ABD doları, ruble karşısında yüzde 2’ye yakın değer kazandı ve 1 dolar 78 rubleyi geçti. Ruble böylece son 14 ayın en düşük noktasına geriledi. Moskova Borsası’nda işlem gören ve ABD doları cinsinden hesaplanan 50 Rus hisse senedini listeleyen yüzde RTS endeksi 6 düşüşle 1317 puana geriledi. Moskova borsasının ruble cinsinden ölçütü olan MOEX endeksi ise yüzde 5 düşüşle 3270 puana geriledi.

BORSA İSTANBUL’DA ‘DEVRE KESİCİ’ ÇALIŞTI

Borsalardaki kayıplar Moskova ile sınırlı kalmadı. Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksinde dün değer kaybı yüzde 5’e yaklaştı. 21 Ocak Cuma gününü 2011 puandan kapatan endeks, dün 1915 puana kadar geriledi. Birçok şirketin hisselerinde günlük düşüşler yüzde 5’i aştığı için devre kesiciler çalıştı ve işlemlere ara verildi. Borsa İstanbul’da özellikle doğalgaz ve elektrik kısıtlama kararları sonrası takip edilen sanayi endeksinde düşüş belirginleşti. Sanayi endeksi seans içinde yüzde 4’ün üzerinde düşerken ilk yarıyı yüzde 0,02 artıda kapatan bankacılık endeksi yüzde 2 civarında kayıp yaşadı.