Rus dansçılar, Ukraynalı oldu

Rus dansçılar, Ukraynalı oldu
İngiltere'de National Gallery'de sergilenen ‘’Rus dansçılar’’ tablosunun ismi, eserle ilgili uzun yıllardır yürütülen tartışmalar gerekçe gösterilerek “Ukraynalı dansçılar” olarak değiştirildi.The Guardian’ın...

İngiltere'de National Gallery'de sergilenen ‘’Rus dansçılar’’ tablosunun ismi, eserle ilgili uzun yıllardır yürütülen tartışmalar gerekçe gösterilerek “Ukraynalı dansçılar” olarak değiştirildi.

The Guardian’ın haberine göre, Degas’nın Rusya’nın farklı halklarından dansçıları resmettiği eserinde, Ukrayna’nın ulusal renkleri sarı ve mavinin yer alması tabloda çelenk taşıyan kadınların Ukraynalı olabileceği yönünde yorumlanıyor. Ancak resmin ismiyle ilgili tartışmaların Rusya-Ukrayna kriziyle daha da arttığı ve eserlerle ilgili yeni bilgilere erişildikçe bazı güncellemeler yapılabildiği de haberde yer aldı.

National Gallery’den bir sözcü, “Resmin ismi uzun yıllardır süren bir tartışma ancak mevcut şartlardan ötürü son bir ayda bu tartışmalara daha fazla odaklanılıyor. Biz de başlıkta bir güncelleme yapmanın uygun olacağını düşündük” dedi.

Söz konusu değişiklik, aralarında 21 Ukraynalı sanatçının yer aldığı The Art Unit tarafından da olumlu karşılandı. Kuruluşun direktörlerinden Maria Kaşçenko, “Ukraynalıların Rus olarak anıldığı zamanlar olduğu” bu nedenle yapılan isim değişikliğinin gerekli olduğu yönünde görüş verdi.

Londra’daki Ukrayna Enstitüsü’nün müdürü Olesya Khromeyçuk ise geçen ay Alman dergisi Der Spiegel’e yazdığı yazıda, küratörlerin eserlerde Ukraynalı ve Belaruslu sanatçıları Rus olarak sunmasının herhangi bir sorun teşkil etmeyeceğini savunmuştu.

Yazıda, söz konusu halkların Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) döneminde bir arada olduğu da hatırlatılarak, “Ukrayna doğumlu” tanımı yapılmasının uygun olabileceği belirtilmişti.