Rus doğal gaz hattında sızıntı

Rus doğal gaz hattında sızıntı
Rus gazını Baltık Denizi üzerinden Avrupa’ya taşımak üzere döşenen Kuzey Akım 1 ve 2  boru hatlarında meydana gelen sızıntı endişe yarattı.DW Türkçe’nin haberine göre Danimarkalı yetkililer, Baltık Denizi’ndeki...

Rus gazını Baltık Denizi üzerinden Avrupa’ya taşımak üzere döşenen Kuzey Akım 1 ve 2  boru hatlarında meydana gelen sızıntı endişe yarattı.

DW Türkçe’nin haberine göre Danimarkalı yetkililer, Baltık Denizi’ndeki Bornholm Adası’nın kuzeydoğusundan geçen Kuzey Akım 1’de ve adanın güneydoğusundan geçen Kuzey Akım 2’de toplam üç sızıntı olduğunu bildirdi. Sızıntının ikisi,  Kuzey Akım 1’in Danimarka sularından geçen kısmında, diğer sızıntı ise Kuzey Akım 2’nin İsveç sularındaki kısmında ortaya çıkarıldı. İki ülke yetkilileri, Kuzey Akım 1 boru hattının da Kuzey Akım 2 gibi devre dışı olduğunu, ancak borularda hâlâ gaz bulunduğunu belirttiler.

Danimarka Enerji Kurumu sözcüsü, AFP’ye verdiği demeçte, hasarların nedenleri hakkında henüz kesin bir bilgi bulunmadığını söyledi.

Danimarka, sızıntılar nedeniyle enerji altyapısına yönelik güvenlik seviyesini yükselttiğini duyurdu.


BASINÇ DÜŞÜNCE SIZINTI ORTAYA ÇIKTI
Pazartesi günü, yapımı tamamlanan ancak kullanımına başlanmayan Kuzey Akım 2 boru hattındaki basınçta önemli bir düşüş olduğu saptandı. Danimarkalı yetkililer ve hattın işletme şirketi basınç düşüklüğünün nedenlerini araştırırken hattın geçtiği Bornholm Adası yakınlarında gaz sızıntısı olduğunu tespit etti. Basınç düşüklüğünün de bu sızıntı nedeniyle meydana geldiği açıklandı. Sızıntının tehlikeli olması nedeniyle bölge, gemi trafiğine kapatıldı.

Kısa süre sonra Kuzey Akım 1 boru hattındaki basınçta da düşüş kaydedildi. Ancak bu hattaki basınç düşüklüğünün nedeni ile ilgili bir açıklama yapılmadı.

Boru hatlarının işletmesini yürüten Nord Stream AG şirketinden yapılan açıklamada, bir gün içinde çok sayıda arıza bildirimi kaydedildiği bildirildi. Açıklamada, daha önce örneğine rastlanılmayan üç vakanın tespit edildiği ifade edildi. Sistemin yeniden işler duruma ne zaman geçirileceğinin ise belirsiz olduğu kaydedildi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, geçen Şubat ayında Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanıma kararına tepki olarak Rus doğal gazını Almanya’ya taşıması planlanan Kuzey Akım 2 projesinin onay sürecini durdurma kararını aldıklarını duyurmuştu.

Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden doğal gaz sevkiyatları da gerekli bakımların yapılamadığı gerekçesiyle 31 Ağustos’ta tümüyle durdurulmuştu.

KREMLİN: KUZEY AKIM'DA SABOTAJ OLABİLİR
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarındaki hasarların sabotaj nedeniyle yaşanmış olabileceğini belirterek, “Hiçbir ihtimali göz ardı edemeyiz” dedi.

Peskov, başkent Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Hatlarda bazı hasarlar söz konusu ancak ne tür bir hasar olduğu netlik kazanmadı. Basınç önemli oranda düştü. Bu, acil araştırma gerektiren benzeri görülmemiş bir durum. Gelişmelerden ötürü son derece endişeliyiz” ifadesini kullandı.

AB: ENERJİ ARZINI ETKİLEMEZ
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Tim McPhie, Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2’de tespit edilen üç sızıntı hakkında komisyona bilgi verildiğini ifade etti.

McPhie, “Gelişmeleri ilgili ülkelerle birlikte çok yakından takip ediyoruz. Bu durum henüz arz güvenliğini etkilemedi” dedi. Kuzey Akım 1’den gaz tedariki olmadığını ve Kuzey Akım 2’nin de henüz faaliyet izni almadığını anımsatan McPhie, “Bu sızıntıların olası etkisini analiz ediyoruz” açıklamasını yaptı.