Rusya, Akar’ı 24 saat geçmeden yalanladı: “Odessa’yı füzelerle vurduk”

Rusya, Akar’ı 24 saat geçmeden yalanladı: “Odessa’yı füzelerle vurduk”
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Odessa Limanı’na yapılan saldırıyla ilgili, “Rusya ile yaptığımız temasta da Ruslar kesinlikle bu saldırıyla alakalarının olmadığını söylediler” açıklamasının üstünden 24 saat geçmeden...

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Odessa Limanı’na yapılan saldırıyla ilgili, “Rusya ile yaptığımız temasta da Ruslar kesinlikle bu saldırıyla alakalarının olmadığını söylediler” açıklamasının üstünden 24 saat geçmeden Rusya saldırıyı üstlendi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Kalibr füzeleri ile Odessa Limanı’ndaki askeri altyapı unsurunun vurulduğunu ve nokta atışı sonucunda Ukrayna ordusuna ait bir devriye gemisinin imha edildiğini açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov da açıklamasında, uzun menzilli yüksek hassasiyetli füzelerle Odessa Limanı’nda, tersaneye ait bölgeye saldırı yapıldığını, bir savaş gemisi ile ABD’nin Kiev'e gönderdiği Harpoon gemisavar füzelerinin bulunduğu bir mühimmat deposunun imha edildiğini açıkladı.

Konaşenkov'un açıklamasına göre Ukrayna donanmasındaki onarım ve geliştirme çalışmaları için kullanılan üretim alanları da vuruldu. Gün içinde Ukrayna ordusuna ait 5 insansız hava aracı düşürüldü, Uragan ve HIMARS sistemlerine ait 10 mühimmat engellendi. Nikolayev’de Ukrayna ordusunun 28. Tugayı’nın mühimmat deposunu ve 123. Bölgesel Savunma Tugayı vuruldu. Saldırı neticesinde 50’den fazla kişi öldürüldü. Akar, Odessa'daki saldırıya dair, “Rusya ile yaptığımız temasta da Ruslar kesinlikle bu saldırıyla alakalarının olmadığını, konuyu çok yakından ve ayrıntılı bir şekilde incelediklerini bize belirttiler" demişti.

Zelenski: Barbarlık
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, tahıl koridoru anlaşmasından kısa bir süre sonra Odessa Limanı'na düzenlenen saldırıyı, “Barbarlık” olarak nitelendirdi. Zelenski, yaşananların, anlaşmaya varılmasına rağmen Moskova'ya güvenilmeyeceğini gösterdiğini söyledi. Zelenski, “Bu sadece tek bir şeyi kanıtlıyor: Rusya ne derse desin ve ne söz verirse versin anlaşmayı uygulamamanın yollarını bulacaktır” dedi. Zelenski Ukrayna'ya atılan füzeleri imha edebilecek hava savunma sistemlerini elde etmek için elinden geleni yapacağını da sözlerine ekledi. Ukrayna saldırıya rağmen hem Odessa hem de diğer limanlarda tahıl ihracatının tekrar başlaması için çalışmalarını sürdürüyor.