Rusya, Belarus'taki askeri tatbikatı 'kötüleşen durum' nedeniyle uzattı

Rusya, Belarus'taki askeri tatbikatı 'kötüleşen durum' nedeniyle uzattı
Ukrayna lideri Vladimir Zelenski, ülkenin doğusu için hemen ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulundu ve Rusya ile barış görüşmelerini desteklediğini söyledi.İşgali önlemek için Fransa önderliğinde hızlı bir görüşme...

Ukrayna lideri Vladimir Zelenski, ülkenin doğusu için hemen ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulundu ve Rusya ile barış görüşmelerini desteklediğini söyledi.

İşgali önlemek için Fransa önderliğinde hızlı bir görüşme trafiği yürütüyor.

ATEŞKES İÇİN MACRON DEVREDE
Macron, Zelenski ve Rusya lideri Vladimir Putin ile peş peşe telefon konuşmaları gerçekleştirdi. Macron ve Putin arasında 105 dakika sürdüğü söylenen telefon görüşmesinde iki liderin, Ukrayna'nın doğusunda bir ateşkes için çalışmaya karar verdikleri açıklandı. Aynı görüşmede, Putin'in gerilimin artması ile ilgili Ukrayna ordusunu suçladığı belirtiliyor.

Fransız Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ile Rus mevkidaşı Sergey Lavron'un da önümüzdeki günlerde buluşabileceği belirtildi.

TATBİKAT UZATILDI
Elysee sarayından yapılan açıklamada, Putin'in tatbikatların bitimiyle askerlerin geri çekileceğini söylediği de kaydediliyor. Ancak Pazar günü sona ereceği açıklanan Rusya ve Belarus ortak tatbikatının uzatıldığı açıklandı. Askeri hareketliliğin uzatılmasının gerekçesi olarak bölgede "gerileyen durum" gösterildi. Batılı liderlerin elindeki istihbarat raporlarına göre, yaklaşık 30 bin Rus askerinin bulunduğu Belarus'ta olası işgal planında yer alıyor.

‘BİDEN GÖRÜŞMEYE HAZIR’ MESAJI
Krizin çözümü için hızlanan diplomasi trafiğinde, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Başkan Biden'ın barış için Putin ile görüşmeye hazır olduğunu ifade etti. Blinken, "Başkan Putin'in karar verdiğine inanıyoruz ancak diplomasinin Putin'i caydırması için her fırsatı ve her dakikayı kullanacağız" dedi.

1945’TEN BERİ EN BÜYÜK SAVAŞ HAZIRLIĞI


Bu gelişmeler öncesi Münih'teki güvenlik konferansında BBC'ye konuşan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'nın, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en büyük savaşa hazırlandığına yönelik ellerinde istihbarat olduğunu söyledi. BBC'ye konuşan Johnson, "Tüm işaretler, bu planın bazı anlamlarda başladığını da gösteriyor" dedi. Johnson ellerindeki istihbaratın, Rusya'nın Kiev'i kuşatma amacı taşıyan bir işgale hazırlandığını gösterdiğini de kaydetti.

MOSKOVA’DAN YALANLAMA
Moskova ise işgal hazırlığı iddialarını yalanlamayı sürdürüyor. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, işgal öngörüsüne ilişkin açıklamaları "provokatif" olarak değerlendirdi.

SONSUZA DEK ZEYTİN DALI UZATMAYA DEVAM EDEMEYİZ


Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmada birkaç gün önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözleri dolayısıyla umut atmosferi oluştuğunu belirten AB Konseyi Başkanı Charles Michel "Ancak eylemleri, devam eden askeri yığınak ve bugün de dahil olmak üzere Donbas'ta ciddi olaylar haline dönüştü. Rusya, füze denemeleri yaparken ve asker yığmaya devam ederken sonsuza kadar zeytin dalı uzatmaya devam edemeyiz" diye konuştu.