Rusya caydırıcı silahlarını yüksek alarm seviyesine çıkardı

Son Güncellenme Tarihi: Mart 1, 2022 / 06:03

Ukrayna ile Rusya arasında Belarus sınırında başlayan görüşmeler devam ederken Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, nükleer başlıklı füzeleri de kapsayan caydırıcı silahların yüksek alarm seviyesine çıkarıldığı açıklandı. ABD Başkanı Joe Biden ise Amerikalıların nükleer savaştan endişe duymamalarını istedi.

Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre, stratejik füzeler ile Kuzey ve Pasifik filosunun yüksek alarm seviyesinde olduğu Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu tarafından Devlet Başkanı Vladimir Putin’e iletildi. Putin, önceki gün yayımladığı bir video mesajda, caydırıcı silahlar ifadesini kullanmış, ancak nükleer silahlardan açıkça bahsetmemişti.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu,”Başkan Putin’in emirleri doğrultusunda Stratejik Caydırıcılık Güçleri, Uzun Menzilli Uçak Grupları, Kuzey ve Pasifik filoları savaş görevi durumuna geçmiştir ve ek personel takviyesi yapılmıştır” dedi.

“NÜKLEER KARARINDAN İNGİLTERE SORUMLU”
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Peskov dün yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu kararının İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss’un açıklamaları sonrasında geldiğini söyledi.

Interfax ajansının haberine göre Peskov, Truss’un Ukrayna’nın ötesinde ‘Rusya ile NATO arasında olası çatışmalardan’ söz etmesi nedeniyle bu kararın alındığını belirtti. Peskov, “Çeşitli düzeylerdeki çeşitli temsilciler tarafından NATO ile Rusya arasında olası tartışma ve hatta çarpışma ve çatışmadan söz eden açıklamalar yapıldı. Bu açıklamaların kesinlikle kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz. Bu açıklamaları yapan kişilerin isimlerini vermeyeceğiz ama o, İngiltere Dışişleri Bakanı’ydı” dedi.

Liz Truss, dün sabah bir televizyon kanalına açıklamasında, ‘Putin’in Ukrayna’da durdurulmaması halinde NATO ülkelerinin tehdit altında kalacağını’ söylemişti

PENTAGON İLETİŞİM KANALI İSTEDİ
Politico sitesinin haberine göre Pentagon, Rusya ile 2015’te Suriye’de oluşturulana benzer bir iletişim kanalı kurmak istiyor. Haberde, Washington’ın olası bir nükleer krizden kaçınmak istediği belirtildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki de “Biz alarm seviyemizi ve değerlendirmemizi değiştirmedik. Ancak Rusya tehdidine karşı gözümüzün açık olması da lazım” dedi. 

İsviçre Savunma Bakanı Viola Amherd ise Putin’in nükleer caydırıcı güçleri alarma geçirmesi sonrasında Rusya’nın nükleer silah kullanmasının ‘düşük ihtimal’ olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top