“Rusya düzmece referandumla ilhaka hazırlanıyor”

“Rusya düzmece referandumla ilhaka hazırlanıyor”
ABD’nin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) temsilcisi Michael Carpenter, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunda işgal ettiği bölgeleri “düzmece referandumlarla” ilhak etmeye hazırlandığını öne sürdü.BBC Türkçe’nin...

ABD’nin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) temsilcisi Michael Carpenter, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunda işgal ettiği bölgeleri “düzmece referandumlarla” ilhak etmeye hazırlandığını öne sürdü.

BBC Türkçe’nin haberine göre Washington’da açıklamalar yapan Carpenter, “Son gelen güvenilir haberlere göre Rusya Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’ni ilhak etmeye çalışacak. Bu haberlerde mayıs ortasında bu bölgelerin Rusya’ya katılması için referandumlar düzenleneceği belirtiliyor” dedi.

Carpenter, Moskova’nın halen Rusya’nın denetiminde bulunan Herson bölgesinde de bağımsızlık referandumu yapmayı planlandığını savunarak “ABD, bu düzmece referandumlar ve sahte oylarla daha fazla Ukrayna toprağının ilhak edilmesini meşru kabul etmeyecek” iddiasında bulundu.

Rusya, 24 Şubat’ta başlayan işgalle ele geçirdiği Herson’da para birimini rubleye çevirmişti. Rusya lideri Putin Ukrayna’nın işgalinden hemen önce Donetsk ve Luhansk’ta Rus ayrılıkçıların bulunduğu iki bölgenin ayrı “bağımsız ülkeler” olarak tanınma talebini kabul ettiğini açıklamıştı.