Rusya, Herson için “Referandum” istedi

Rusya, Herson için “Referandum” istedi
Ukrayna’yı işgal etmesiyle birlikte girdiği bölgelerde referandum isteyeceği iddia edilen Rusya’dan, denetimi altına aldığı Herson bölgesine ilişkin önemli bir açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Herson bölgesinin...

Ukrayna’yı işgal etmesiyle birlikte girdiği bölgelerde referandum isteyeceği iddia edilen Rusya’dan, denetimi altına aldığı Herson bölgesine ilişkin önemli bir açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Herson bölgesinin Rusya’ya bağlanıp bağlanmayacağına bu yerleşim yerinin sakinlerinin karar vermesi gerektiğini söyledi.

AYNI KIRIM’DA OLDUĞU GİBİ
Peskov’a, Herson bölgesinin idarecilerinin, Rusya’ya bağlanma isteklerini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e iletmeleri hâlinde, Kremlin’in bunu kabul edip etmeyeceği soruldu. Peskov, “Kendi geleceklerini Herson bölgesinin sakinleri kendileri belirlemeliler. Tabii ki bu konunun hukukçular tarafından da iyice değerlendirilmesi gerekmektedir. Zira böylesine belirleyici kararların çok açık yasal zeminleri ve meşruiyetleri bulunmalı, aynı Kırım’da olduğu gibi” diye ekledi.

Bunun, Herson’da da Kırım’da olduğu gibi referandum düzenlenmesi gerektiği anlamına mı geldiği sorusuna ise Peskov, “Söylemek istediklerimi söyledim. Referandumla ilgili hiçbir şey söylemedim” yanıtını verdi.

Herson’daki askeri-sivil idarenin başkan yardımcısı Kirill Stremousov’un, Herson’un Rusya’ya bağlanması yönündeki isteklerini iletmek için Devlet Başkanı Putin’e başvuracaklarını söylemişti.

Peskov, Finlandiya ile İsveç’in NATO’ya üye olmak için yakında resmi başvuruda bulunma ihtimallerine ilişkin bir soruya da, “İttifakın sınırlarımız yakınındaki kümelenmesini bir biçimde değiştirebilecek her eylemi en dikkatli şekilde izliyoruz. Bu durum çok detaylı bir analize tabi olacak” yanıtını verdi.

PUTİN, UKRAYNA’DA UZUN BİR SAVAŞ MI PLANLIYOR?
Rusya Devlet Başkanı Putin’in Ukrayna’da uzun bir savaş planladığı yönündeki açıklamalarının sorulması üzerine ise Peskov, Ukrayna’daki operasyon konusunda Kremlin tarafından yapılan açıklamaların baz alınmasını istedi ve Putin’in, son açıklamalarında, Ukrayna operasyonunun önceden yapılmış plan doğrultusunda ilerletilmekte olduğunu söylediğini hatırlattı.