Rusya, “Kamuflaj” dedi, çocuk hastanesini vurdu

Rusya, “Kamuflaj” dedi, çocuk hastanesini vurdu
Ateşkes kapsamındaki şehirlerden Mariupol’de çocuk hastanesi ve doğumevine yönelik önceki gece düzenlenen saldırıda biri çocuk, üç kişi yaşamını yitirdi, 17 kişi de yaralandı.Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek...

Ateşkes kapsamındaki şehirlerden Mariupol’de çocuk hastanesi ve doğumevine yönelik önceki gece düzenlenen saldırıda biri çocuk, üç kişi yaşamını yitirdi, 17 kişi de yaralandı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Rusya’nın Ukrayna işgalinde şimdiye kadar 549 sivilin yaşamını yitirdiğini belgeledi. Cenevre’deki merkezden yapılan açıklamada bu sivillerin 41’inin çocuk olduğu kaydedildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, çocuk ve doğum hastanesinin Rus hava saldırısında vurulmasını bir savaş suçu olarak tanımladı. Zelenski, hastane içinde ve odalardaki yıkımı gösteren bir video da paylaştı. Zelenski, hastane saldırısının Ukraynalılara karşı bir soykırım yapıldığının “son kanıtı” olduğunu da savundu.

RUSYA: MİLLİYETÇİ TABURLAR HASTANEDE
Saldırıyı reddetmeyen Moskova ise Ukraynalı “milliyetçi taburların” hastaneyi kamuflaj olarak kullandığını öne sürdü. Rusya Dışişleri Bakanlığı, hastanenin kullanımda olmadığını ve Azot taburu tarafından kullanıldığını öne sürdü ve bazı fotoğraflar paylaştı.

ZAHAROVA, CNN MUHABİRİ İLE TARTIŞTI
Tarihi zirveye dair açıklama yapmak üzere basın mensuplarıyla bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, salona girdiğinde ilk olarak, “Salonda Ukraynalı gazeteci var mı?” sorusunu yöneltti. Salondan ses çıkmaması üzerine ilk açıklamalarda bulunan Zaharova, bunun ardından CNN muhabiri ile gergin anlar yaşadı. CNN International muhabiri Jomana Karadsheh, Rusya’nın Ukrayna’da ölümlere neden olduğuna dair sorular yöneltti, konuyla ilgili videolar olduğunu söyledi. Zaharova, görüntülerin sahte olduğunu savundu.

LAVROV DOĞRULADI
Lavrov’un basın toplantısına Ukraynalı bir gazeteci, “Mariupol’daki doğum hastanesini neden vurdunuz?” diye sordu. Hastaneye Azak savaşçılarının girdiğini belirten Lavrov, “Doğumhane konusunu üçüncü kez soruyorsunuz. Ama cevabı duymak istemiyorsunuz. BBC ve diğer Batı temsilcileri de bunu altyazı yazdı. Burada kadın da yok, hasta da yok. Orayı askeri üsse çevirdiler. Azak savaşçıları girdi” dedi.

DÜNYADAN TEPKİ YÜKSELDİ
Avrupa Birliği (AB), Ukrayna’nın Mariupol kentindeki bir çocuk hastanesi ve doğumevine yönelik bombardımanı kınayarak bunu “iğrenç savaş suçu” olarak nitelendirdi. Beyaz Saray saldırıyı “barbarca” olarak nitelerken İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise “ahlaksızlık” ifadesini kullandı. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de Rusya’yı “savaş suçu” işlemekle suçladı.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Rusya’nın Ukrayna’daki tutumu hakkında soruşturma başlatılması gerektiğini belirterek Ukrayna’daki “tasavvur edilemeyecek ölçüdeki zulmü” kınadı. “Kesinlikle bir soruşturma gerekiyor” diyen Harris, “Hiç kuşkum yok ki dünyanın gözü bu savaşın ve bu savaşta Rusya’nın saldırganlığı ile zulmünün üzerinde” dedi.

YIKIM UYDUDAN GÖRÜNTÜLENDİ

Rusya’nın bir doğum hastanesini vurmakla suçlandığı Mariupol’dan uydu görüntüleri yayımlandı. Amerikan uydu şirketi Maxar’ın görüntülerinde, günlerdir çatışmalara sahne olan Mariupol’da birçok binanın yıkıldığı görülüyor.

ÖLÜLERİ TOPLU MEZARLARA GÖMÜYORLAR

Çocuk hastanesinin vurulmasıyla gündeme gelen Azak Denizi kıyısındaki Ukrayna liman kenti Mariupol’de, Rus işgalcilerin bombardımanında hayatını kaybedenler toplu mezarlara gömülüyor. Associated Press (AP) foto muhabiri Evgeniy Maloletka, onlarca cesedin derin ve uzun bir çukura sırayla atılıp toprağa verildiğini gösteren fotoğrafları dünyaya geçti.