RUSYA KİEV, HARKOV VE LVİV’İ DE BOMBALIYOR

RUSYA KİEV, HARKOV VE LVİV’İ DE BOMBALIYOR
Azak denizi kıyısında, Dombask ve Kırım arasında kara koridorunda önemli bir nokta olan Mariupol'de sert çatışmalar haftalardır devam ediyordu.Rusya dün Mariupol'ün tüm yerleşim bölgelerinde kontrolü ele geçirdiğini duyurdu....

Azak denizi kıyısında, Dombask ve Kırım arasında kara koridorunda önemli bir nokta olan Mariupol'de sert çatışmalar haftalardır devam ediyordu.

Rusya dün Mariupol'ün tüm yerleşim bölgelerinde kontrolü ele geçirdiğini duyurdu. Ukrayna’dan bu açıklamaya ilişkin yorum yapılmadı.

Mariupol ile ilgili açıklamayı Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konaşenkov yaptı. Konaşenkov, Mariupol'un ve bağlı tüm yerleşim bölgelerinin Ukrayna güçlerinden temizlendiğini söyledi. Azovstal çelik fabrikasında bulunan az sayıda ukrayna askerinin ise kuşatma altına alındığını belirtti.

“Ukrayna askerleri teslim olmadı”
Ukrayna Mariupol’de Rusya’nın kontrolü sağladığına ilişkin iddiasını yalanladı. Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal Pazar günü yaptığı açıklamada, güneydoğu liman kenti Mariupol'de kalan Ukrayna kuvvetlerinin hala savaştığını ve Rusya'nın teslim olmaları yönündeki talebine karşı durmaya devam ettiklerini söyledi.

Devlet Başkanı Zelenski ise Rusya Savunma Bakanlığı’nın defalarca teslim olmaları çağrısı yaptığı Mariupol’deki Ukrayna birliklerinin zarar görmesi halinde Kiev’in Moskova ile yürütülen müzakerelere son vereceğini açıkladı. Ukrayna lideri Zelenski paylaştığı video mesajında, “Mariupol’deki durum olabilecek en ağır halinde devam ediyor. İnsanlık dışı. Rusya bilinçli bir şekilde oradaki herkesi yok etmeye çalışıyor. Askerlerimizin öldürülmesi müzakerelerin sonu anlamına gelecektir.” dedi.

Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanı Mikhaylo Fedorov, Mariupol’ün “insani felaketin eşliğinde” olduğunu söyledi. Fedorov, Rusya’nın Mariupol’de savaş suçları işlediğini söyleyerek, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne gideceklerini belirtti.

Mariupol Rusya için çok kritik
Ukrayna'nın Azak Denizi kıyısındaki Mariupol kenti çatışmalar nedeniyle enkaz yığınına dönmüş durumda.

Mariupol, Rusya'nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım ile Moskova destekli ayrılıkçıların elindeki doğu Ukrayna bölgeleri arasında bir köprü pozisyonunda.

Kentin Rusya'nın kontrolüne girmesiyle Kırım ve Donbas arasındaki kara koridoru da güvence altına alınmış olacak. Rusya'nın açıklanmasının doğrulanması halinde Moskova yönetimi savaşta bu zamana kadar ki en büyük kazanımı elde etmiş olacak.

Kiev, Harkov ve Liviv de hedefte
Rusya Lviv bölgesine saldırıları da sürdürüyor. Bölge valisi, Belarus'tan havalanan Rus SU-35 uçağının Lviv'e füze saldırısı düzenlediğini söyledi. Vali, Ukrayna hava savunma sisteminin dört seyir füzesi düşürdüğünü de belirtti.

Başkent Kiev'deki birçok hedef iki günde 3 kez füzelerle vuruldu. Son saldırının hedefinde ise tank tamir fabrikası vardı. Saatlerce yanan fabrika kullanılamaz hale geldi. Ukraynalı yetkililere göre, saldırıda bir kişi hayatını kaybetti. Çok sayıda kişi de yaralandı. Rusya ise bir silah fabrikasının imha edildiğini duyurdu.

Saldırıların durmadığı Harkov'da da bir kez daha yerleşim bölgesi füzelerle hedef alındı. Rus bombardımanında hayatını kaybedenlerin olduğu bildirildi.
Rusya Ukrayna’nın batı ile bağı olarak gördüğü Liviv’de de stratejik noktalara hava saldırısı düzenledi.

Camide mahsur kalanlar tahliye edildi
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mariupol'de Türk camisindeki rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik talebinin, Rus özel kuvvetlerince yerine getirildiğini, caminin ve rehinelerin kurtarıldığını söyledi. Rusya camide mansur kalanların güvenli bir bölgeye götürüldüğünü de duyurdu ama daha fazla detay vermedi.