Rusya-Ukrayna krizi için bir çözümsüz temas daha

Rusya-Ukrayna krizi için bir çözümsüz temas daha
Dünya siyasetini yakından ilgilendiren Rusya-Ukrayna arasındaki krizin çözümüne ilişkin sonuçsuz temaslardan biri daha tamamlandı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bu kez telefonda...

Dünya siyasetini yakından ilgilendiren Rusya-Ukrayna arasındaki krizin çözümüne ilişkin sonuçsuz temaslardan biri daha tamamlandı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bu kez telefonda Ukrayna krizini görüştü.

Voice of America’nın haberine göre, Blinken, Rusya’ya derhal gerilimi düşürmesi ve Ukrayna’nın sınırından askerlerini çekmesi çağrısını yineledi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price’ın yaptığı yazılı açıklamada, telefon görüşmesinin ABD’nin Rusya’nın güvenlik tekliflerine verdiği yazılı yanıtı takiben yapıldığı ifade edildi.

Blinken, görüşmede, Ukrayna’nın işgal edilmesinin ciddi sonuçları olacağını vurguladığı ve Rusya’ya diplomatik yolu izlemesi çağrısında bulundu.

BATI MUTABAKATI UNUTTURMAYA ÇALIŞIYOR
Sputnik’in haberine göre ise Lavrov, Rusya’nın bölünmez güvenlik mutabakatlarının gönüllü olarak uygulanmasıyla ilgili teklifinin ABD tarafından olumsuz karşılandığını söyledi. Lavrov, Blinken’ın bölünmez güvenlik konusunda Rusya'yla istişare edecek konular bulunduğunu kabul ettiğini anlattı. Lavrov, şunları söyledi:

“Bölünmez güvenlik, Avrupa-Atlantik coğrafyasının mutabık kalınan temel uluslararası hukuk ilkesidir. Batılı meslektaşlarımız bunu sadece görmezden gelmekle kalmıyor, tamamen unutturmaya çalışıyor.
Bunun gerçekleşmemesi için, Washington’dan tekliflerimize yanıt aldığımızda, bu konuyu bir mektupta detaylı olarak anlattım ve tutumumuzun bilinmesi için onu AGİT ülkelerinin ve bir dizi başka ülkenin dışişleri bakanlarına gönderdim. Blinken’a, bunun sürüncemede bırakılmasına izin vermeyeceğimiz bir konu olduğunu ve Batı’nın yükümlülüklerini neden yerine getirmek istemediğine veya neden sadece kendi çıkarına olanları yerine getirmek istediğine dair adil müzakere ve açıklama konusunda ısrarcı olacağımızı net şekilde belirttim.”

Bakan Lavrov, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Rusya’dan yazılı yanıt aldıkları yönündeki açıklamasının ise anlaşmazlıktan kaynaklandığını savundu.