Rusya, Ukraynalıları susuzluğa mahkum ediyor

Rusya, Ukraynalıları susuzluğa mahkum ediyor
Ukrayna’nın güneyindeki sahil kenti Mykolaiv’de evlere son altı aydır temiz içme suyu verilemiyor. BBC’nin araştırmasına göre uzmanlar Rus kuvvetlerinin geçen nisan ayında su borularını sabote ettiğine inanıyor.Uydu görüntüleri...

Ukrayna’nın güneyindeki sahil kenti Mykolaiv’de evlere son altı aydır temiz içme suyu verilemiyor. BBC’nin araştırmasına göre uzmanlar Rus kuvvetlerinin geçen nisan ayında su borularını sabote ettiğine inanıyor.

Uydu görüntüleri ve veriler, şehir Rus kontrolündeyken şehre giden boru hatlarının kasten yok edildiğini gösteriyor. Sivil yaşam için hayati önem taşıyan kaynakların yok edilmesi, uluslararası insancıl hukukun ihlali olarak kabul ediliyor.

Son haftalardaki saldırılarla birlikte Rusya, Ukrayna’nın elektrik ve su altyapısını daha fazla hedef alarak ülke genelinde kesintilere yol açtı.


Mykolaiv’de temiz içme suyuna ulaşmak için insanların caddede kuyruğa girmesi gerekiyor ancak bu, şehir cephe hattına yakın olduğu ve sık sık bombalandığı için tehlikeli. Şehir Rusya’nın işgalinden bu yana Ukrayna kontrolünde kalan bölgelerden biri.

BBC tarafından toplanan kanıtlar, Rus güçlerinin kasıtlı bir olarak su borularına hasar verdiğine işaret ediyor. Mykolaiv’den bir kaynak BBC’ye verdiği demeçte, boru hattının 12 Nisan’da hasar görmesinden sonra yaklaşık sekiz saat boyunca su sızdırdığını ve buradan su tedariği kesilmeden önce tahmini 40 milyon litre su kaybedildiğini belirtti.