Rusya, yeni balistik füzesini denedi

Rusya, yeni balistik füzesini denedi
Rusya, dün öğleden sonra Sarmat füzesi denemesini Arhangelsk bölgesindeki Plesetsk Uzay Üssü’nden fırlatarak yaptı. Rusya, füzeyi deneyeceğine ilişkin önceden ABD’yi bilgilendirdi.DW Türkçe’nin haberine göre, kıtalararası...

Rusya, dün öğleden sonra Sarmat füzesi denemesini Arhangelsk bölgesindeki Plesetsk Uzay Üssü’nden fırlatarak yaptı. Rusya, füzeyi deneyeceğine ilişkin önceden ABD’yi bilgilendirdi.

DW Türkçe’nin haberine göre, kıtalararası balistik füzenin nükleer başlıksız olduğu ve bu ilk denemesinde hedefin Rusya’nın Uzak Doğu’daki Kamçatka Adası olduğu belirtildi.

Moskova, Ukrayna’ya savaş başlattığı yaklaşık iki ay önce nükleer güçlerini alarma geçirdiğini duyurmuştu. Putin, kendilerine yönelik büyük bir tehdit görmeleri halinde nükleer silahlara başvurabileceğini söylemişti.

Pentagon Sözcüsü John Kirby, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’nın öngördüğü şekilde, Moskova’nın kendilerine bu konuda önceden bilgi verdiğini söyledi. Kirby, “Bu tür testler aslında rutin, bizim için sürpriz olmadı” dedi.

Sarmat’ın 18 bin kilometre menzile sahip olduğu ve bu füzeyle Rusya’nın Kuzey ve Güney Kutbu’nun yanı sıra dünyada pek çok uzak hedefini de teorik olarak vurmasının mümkün olduğu bildirildi.