Rusya’da basın büyük baskı altında

Rusya’da basın büyük baskı altında
Uluslararası Af Örgütü, Rusya’nın kamusal protestoları bastırmak için ifade ve haber alma özgürlüğüne dönük karmaşık bir kısıtlama ve şiddetli misilleme sistemi geliştirdiğini gündeme getirdi.Örgütün raporuna göre,...

Uluslararası Af Örgütü, Rusya’nın kamusal protestoları bastırmak için ifade ve haber alma özgürlüğüne dönük karmaşık bir kısıtlama ve şiddetli misilleme sistemi geliştirdiğini gündeme getirdi.

Örgütün raporuna göre, gazeteciler ve bağımsız gözlemciler tarafından protestolar hakkında yapılan haberler engelleniyor ve gazeteciler çıkarılan hukuksuz yasalarla soruşturmalar ve cezalarla karşı karşıya kalıyor.

Rapor, kamuya açık protestolar sırasında gazetecilere ve gözlemcilere yönelik keyfi gözaltı, güç kullanımı, tutuklama ve ağır para cezalarını içeren onlarca hukuka aykırı engelleme vakasını belgeledi.

Şubat 2022’de on binlerce kişi, fahiş para cezaları ve hapis cezaları olasılığına meydan okuyarak Ukrayna’nın işgalini protesto etmek için Rusya kentlerinde sokaklara çıktı. Yetkililer, çok sayıda protestocuyu olabilecek en ağır para cezalarına çarptırarak yanıt verdi. Polis, protestoları izleyen ve bağımsız olarak haber yapan medya çalışanlarına ve gözlemcilere karşı acımasızca güç kullandı.”

Rapora göre, son birkaç yılda, Rusya yetkilileri, ifade özgürlüğünü kısıtlayan ve gözlemcilerin, gazetecilerin ve kamusal toplanmalarla ilgili haber yapan diğer medya çalışanlarının karşılaştığı riskleri ciddi ölçüde artıran bir yasal sistem kurdu.

Yasaya göre, protestolarda gazeteciler “açıkça görülebilir şekilde bir kitle iletişim temsilcisi amblemi” taşımak zorunda. Ancak polis, kamusal toplanmaları haber yapan medya çalışanlarından gittikçe artan bir biçimde “yazı işleri görevlendirme mektubu” veya pasaport gibi ilave taleplerde bulunuyor. Yetkililer medya çalışanlarını gelecek protestolara “katılım” konusunda uyardı ve gazetecileri, haber yaptıkları yürüyüşler öncesinde, sırasında ve sonrasında keyfi olarak gözaltına aldı.

GAZETECİLER RUSYA’YI TERK EDİYORLAR
Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini ve savaş karşıtı hareketin etkinliklerini haber yaptığı için özgür basını hedef alan amansız saldırılar, yüzlerce gazetecinin Rusya’dan göç etmesine sebep oldu. Bağımsız televizyon kanalı TV Rain ve Novaya Gazeta gazetesi, çalışmalarını durdurmaya zorlananlar arasındaydı. Rusya’daki en eleştirel seslerin bir kısmı için bir platform görevi gören radyo istasyonu Ekho Moskvy yetkililerce kapatıldı. Bu kuruluşların çalışanları, Rusya’da haber alma hakkı engellenenleri bilgilendirmek için yeni çalışma biçimleri aramak zorunda kaldı.