Rusya’dan beyin göçü hızlandı

Rusya’dan beyin göçü hızlandı
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası on binlerce Rus da ülkesini terk etti. Bir Rus ekonomistin tahminine göre bu sayı 200 bin. Batılı ülkelerin Rusya’ya hava sahasını kapatması yüzünden çok sayıda Rus, halen uçuşların...

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası on binlerce Rus da ülkesini terk etti. Bir Rus ekonomistin tahminine göre bu sayı 200 bin. Batılı ülkelerin Rusya’ya hava sahasını kapatması yüzünden çok sayıda Rus, halen uçuşların devam ettiği ve vize gerektirmeyen Gürcistan, Türkiye ve Ermenistan gibi ülkelere göç ediyor. BBC’nin Gürcistan’daki muhabiri Rayhan Demytrie, savaş yüzünden Rusya’dan gerçekleşen beyin göçünü kaleme aldı.

İşgalin ertesi günü savaş karşıtı protestoya katıldığı için gözaltına alınan 23 yaşındaki siyaset bilimi mezunu Yevgeny Lyamin, Gürcistan’a giden Ruslardan. Lyamin, “Putin’in rejimine karşı çıkmanın en iyi yolunun benim Rusya’dan göç etmem olduğunu anladım. Ukraynalılara yardım edebilmek için elimden geleni yapmak benim sorumluluğum” diyor.

Savaş başladığından beri Gürcistan’a 25 bin Rus’un geldiği sanılıyor. Başkent Tiflis’te hesaplı konaklama bulmakta zorluk çeken Rusları ellerinde valizleri ve hayvanlarıyla şehrin ortasında görmek mümkün.