Rusya’dan tahıl koridoru için yeni şart

Rusya’dan tahıl koridoru için yeni şart
Rusya, Ukrayna’dan tahıl ihracatını sağlayan ve bu ay süresi dolacak “Karadeniz Tahıl Girişimi” anlaşmasının uzatılmasına ancak Rus tarım üreticilerinin çıkarlarının dikkate alınması ve kendi ihracatının önündeki...

Rusya, Ukrayna’dan tahıl ihracatını sağlayan ve bu ay süresi dolacak “Karadeniz Tahıl Girişimi” anlaşmasının uzatılmasına ancak Rus tarım üreticilerinin çıkarlarının dikkate alınması ve kendi ihracatının önündeki engellerin kaldırılması halinde izin vereceğini bildirdi. Batılı ülkeler anlaşmanın uzatılması çağrısında bulunuyor.

Birleşmiş Milletler ve Türkiye’nin desteğiyle, Rusya ve Ukrayna arasında geçen yıl Temmuz ayında İstanbul’da imzalanan ve tahıl, gıda maddeleri ve gübrenin Ukrayna’dan sevkiyatını sağlayan “Karadeniz Tahıl Girişimi” anlaşmasının süresi 18 Mart’ta doluyor. Anlaşma son olarak 19 Kasım’da 120 gün süreyle uzatılmıştı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “(Rus tarafı) tahıl konusundaki anlaşmanın sürdürülmesinin ancak Rus tarım ve gübre üreticilerinin dünya pazarına engelsiz erişimi konusundaki çıkarlarının dikkate alınması halinde mümkün olabileceği” vurgulandı. Batı, Rusya’nın tarım ihracatına doğrudan yaptırım uygulamadı ancak Moskova yönetimi, “ödemeler, lojistik ve sigorta sektörlerine yönelik kısıtlamaların Rus tahıl ve gübresini ihraç edebilmesinin önünde engel teşkil ettiğini” savunuyor.