Rusya’ya garanti Montrö’yü etkilemez

Rusya’ya garanti Montrö’yü etkilemez
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kanal İstanbul’un Montrö Anlaşması’na, Montrö Anlaşması’nın da Kanal İstanbul’a bir etkisi olmadığını belirterek, bu konuda tereddütleri olan Rusya’ya güvence verdi.Çavuşoğlu,...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kanal İstanbul’un Montrö Anlaşması’na, Montrö Anlaşması’nın da Kanal İstanbul’a bir etkisi olmadığını belirterek, bu konuda tereddütleri olan Rusya’ya güvence verdi.
Çavuşoğlu, dün Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’u Antalya’da ağırladı. İki bakan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Bir gazetecinin, Kanal İstanbul’un Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ni hükümsüz kılacağı tartışmasını anımsatması üzerine Çavuşoğlu, bu projeyi hayata geçirmek için uluslararası şirketlerden de çok ciddi ilgi olduğunu vurguladı. Montrö’nün sadece boğazdan geçişleri düzenlemediğine değinen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
MONTRÖ’DE DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK
“Karadeniz’de kıyıdaş ve kıyıdaş olmayan ülkelerin gemilerinin ne kadar kalacağını ve tonajını düzenliyor. Ayrıca Montrö Anlaşması’nın nasıl revize edileceği veya sonlandırılacağı da anlaşmanın içinde var. Kanal İstanbul’un inşa edilmesiyle Montrö Anlaşması’nda herhangi bir değişiklik olmayacak. Türkiye bugüne kadar Montrö Anlaşması’nı harfiyen uygulamış, imzaladığı anlaşmalara sadık bir ülkedir. Kanal İstanbul’u inşallah inşa ederek Boğaz’daki trafiği hafifleteceğiz. Özellikle ticari gemilerin uzun uzun bekleme süreleri var. Boğaz için İstanbul için risk oluşturan patlayıcı madde taşıyan gemilerin geçmesine de izin vermiyoruz. Tüm bunlar Kanal İstanbul ile birlikte yeniden düzenlenecek ama Montrö Anlaşması ile herhangi bir ilgisi yoktur. Kanal İstanbul bizim iç hukukumuza tabi olacak. Bu Bakımından Montrö Anlaşması’nın Kanal İstanbul’a herhangi bir etkisi olmayacak.”
Lavrov, “Herhangi bir suretle İstanbul kanalının yapılması, yabancı ülkelerin askeri birliklerinin orada yer almasına zemin hazırlamayacaktır” dedi.