Rusya’ya ‘Güven’ Batı’ya ‘NATO’ Sözü

Rusya’ya ‘Güven’ Batı’ya ‘NATO’ Sözü
Türkiye’de muhalefet cephesindeki CHP, İYİi Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin oluşturduğu “Altılı Masa” işbirliği, 30 Ocak’ta ortak seçim beyannamesini açıklayacak.Söz konusu “Ortak...

Türkiye’de muhalefet cephesindeki CHP, İYİi Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin oluşturduğu “Altılı Masa” işbirliği, 30 Ocak’ta ortak seçim beyannamesini açıklayacak.

Söz konusu “Ortak Politikalar Metni”, seçim beyannamesi olması yanı sıra “Türkiye Cumhuriyeti’nin 13. Cumhurbaşkanı altılı masa tarafından gösterilecek ortak aday olacak” iddiasıyla hükümet programı niteliğinde.

VOA’dan Yıldız Yazıcıoğlu’nun haberine göre bu programda, “Dış Politika” başlığı, beş sayfada Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal çıkarları ekseninde özetlenecek. Bu başlık altında olası iktidar yürütülecek dış politikada hedefleri ve ilkeleri yer alacak. Ayrıca metinde, “Yurt dışındaki Türkler”, “Güvenlik” ve “Terörle Mücadele” başlıklarında bölümler de hazırlandı.

Kamuoyuna 30 Ocak’ta açıklanacak seçim beyannamesindeki “Dış Politika” başlığı için “Altılı masa, Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu Avrupa Konseyi’yle ilişkilerini önemli görüyor. Avrupa Konseyi’nin bütün belgelerine, AİHS’e ve AİHM kararlarına uyması gerektiğini savunuyorlar. Avrupa Birliği üyeliği konusu da Türkiye’nin en önemli konularından biri olarak görmektedirler. Bununla ilgili de herhangi bir görüş farklılığı yoktur” vurgusu yapıldı.



DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI ASLİ GÖREVİNE DÖNECEK
Bu ortak hükümet programı metninin yanı sıra CHP ise lideri ve aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı aday adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ABD, İngiltere ve Almanya ziyaretlerinde diplomatik temaslarda bulunmaması dolayısıyla “dış politikaya ilişkin soru işaretleri” yaratılmasına tepkili. Kılıçdaroğlu’nun dijital devrim, teknoloji ve kalkınma odaklı bilim insanlarıyla temasları söz konusuyken, CHP’nin dış politika alanını boş bırakmadığı mesajı verildi.

CHP’nin temel dış politika yaklaşımı, “kişisel değil kurumsal ilişki kurulması” olarak özetlenerek, iktidar olunması halinde “Dışişleri Bakanlığı, dış politika yapımında asli görevine dönecektir” denildi.

Türkiye, Suriye, İran ile Irak’ın ilişkilerini geliştirmek üzere Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı’nı kurmak üzere adımlar atılacağını belirtilerek, bölgedeki “uluslararası terör” ve “göç” şeklindeki iki ana sorunu çözmeye çaba harcanacağı açıklandı. Bu teşkilat yapılanması kapsamına Lübnan ve Ürdün’ün de dahil edilebileceği ifade edildi.

RUSYA VE ABD İLE İLİŞKİLER NASIL ŞEKİLLENECEK?
“CHP’nin izleyeceği dış politika, ‘Her ülkeyle gerek komşularımızla gerek küresel düzeydeki büyük aktörlerle eşitler arası, uluslararası hukuka dayanan şeffaf ve yapıcı ilişkiler geliştirilmesi’ temeline dayanacak” görüşü de paylaşıldı.

Dolayısıyla Türkiye’nin, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin arasında var olan “kişisel ilişkiler” odaklı değil, Moskova yönetimiyle kurumsal, ilkesel ve ulusal hedefler odaklı ilişkileri sürdüreceği kaydedildi.

Türkiye’nin soğuk savaş döneminde de Rusya’yla çok yakın ilişkiler yürüttüğünü belirten CHP yönetimi, “Bugün Putin ile Erdoğan arasında eğer güven ilişkisi söz konusuysa Türkiye’nin seçilecek yeni Cumhurbaşkanı da Putin ile güven temelli ilişki kuracaktır” görüşünde.

Ancak olası bu yeni dönemde NATO müttefikliği açısından artık Türkiye’nin soru işaretlerine maruz kalmayacağını da kaydeden CHP yönetimi, “NATO, Avrupa Konseyi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi Türkiye’nin uluslararası anlaşmalardan ve ittifak ilişkilerden kaynaklı sorumluluklarını yerine getirmesi konusunda şüphe duyulmayacağını” düşüncesinde.

ABD ile ilişkilere de NATO müttefikliği bağlamında ancak “eşitler arası ilişki” olarak bakılacağını vurgulayan CHP yönetimi, yeni dönemde ne Moskova ne de Washington ile sıkıntılar yaşanmayacağı inancında.

Özetle hem Moskova hem de Washington’daki temaslar sırasında her iki ülkeyle Dışişleri bakanlıkları yetkilileri aracılığıyla ikili ilişkilere ilişkin CHP tarafından “yeni iktidar döneminde eşitler arası ve kurumsal ilişki kurulacağı” mesajı verildiği dile getirildi.