Rusya’ya şok: Harkov’u kaybetti

Rusya’ya şok: Harkov’u kaybetti
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Harkov yakınlarındaki dört yerleşim biriminde kontrolü sağladıklarını söyledi. Mariupol’da Azovstal çelik fabrikasındaki Ukraynalı askerlere saldırıların ise devam ettiği açıklandı.Zelenski,...

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Harkov yakınlarındaki dört yerleşim biriminde kontrolü sağladıklarını söyledi. Mariupol’da Azovstal çelik fabrikasındaki Ukraynalı askerlere saldırıların ise devam ettiği açıklandı.

Zelenski, Ukrayna birliklerinin ülkenin en büyük ikinci kenti olan Harkov’daki Rus güçlerini kademeli olarak geri püskürttüğünü söyledi. Facebook’ta bir video mesajı yayınlayan Zelenski, Rus askerlerinin Harkov’un kuzeydoğusundaki dört yerleşim biriminden çıkarıldığını, hedeflerinin Rus askerlerinin Rusya sınırına çekilmesini sağlamak olduğunu söyledi.

Rus birlikleri son haftalarda Harkov’a çok sayıda füze saldırısı düzenlemiş ve birliklerin kent merkezine çok yaklaştığı bildirilmişti. Amerikan Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW)  ise geçen hafta sonunda yaptığı açıklamada, Ukrayna Ordusu’nun ülkenin bu bölgesinde “önemli ilerlemeler kaydettiğini ve büyük ihtimalle önümüzdeki gün ya da haftalarda Rus sınırına kadar ilerleyeceği” öngörüsünde bulunmuştu.

ABD istihbarat birimleri Rusya’nın Donbass ve Kırım Yarımadası ile Transdinyester arasında kara bağlantısı kurmayı hedeflediğini ileri sürüyor.