Rusya’ya yaptırımlarda henüz “Birlik” yok

Rusya’ya yaptırımlarda henüz “Birlik” yok
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği’nin (AB) Rus petrolüne ambargo uygulamasını da içeren 6’ncı yaptırım paketi üzerinde henüz anlaşmaya varılamadığını açıkladı.AB’ye üye 27 ülke lideri,...

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği’nin (AB) Rus petrolüne ambargo uygulamasını da içeren 6’ncı yaptırım paketi üzerinde henüz anlaşmaya varılamadığını açıkladı.

AB’ye üye 27 ülke lideri, Olağanüstü Liderler Zirvesi için Brüksel’de biraraya geldi. AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in başkanlık edeceği zirve iki gün sürecek.
Zirve öncesinde açıklama yapan Von der Leyen, “Herkes için adil olmak çok önemli, buna henüz bir çözüm bulamadık. Önümüzdeki 48 saat içinde çözüleceğine dair beklentilerim düşük. Ancak bundan sonra bir ihtimal olacağına eminim” dedi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban da zirve öncesi gazetecilere, Avrupa Komisyonu’nun Rus petrolüne ambargoyu ele alma şeklini eleştirerek, üye ülkeler için yasalar geliştiren Komisyonun üye ülkelerle ambargoyu gerektiği gibi müzakere etmediğini söyledi. Macaristan’ın enerji güvenliğine ilişkin soruları yanıtlamadan, petrol yasağının birdenbire ortaya çıktığını aktaran Orban, “Enerji ciddi bir konu, çözüme ve ardından yaptırımlara ihtiyacımız var” dedi.

Macaristan, Rus petrolüne yönelik ambargo çıkmazını kırmak için Avrupa Komisyonu, yasağın yalnızca tankerler tarafından AB’ye getirilen Rus petrolü için geçerli olmasını ve alternatif arzlar sağlanana kadar Macaristan, Slovakya ve Çekya’nın Rus petrollerini Rus Druzhba Boru Hattı üzerinden bir süre daha almaya devam etmesi önerisine sıcak bakıyor.

YAPTIRIMDA BİRLİK PARÇALANIYOR
Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, “Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısından sonra Avrupa birlik olursa neler olabileceğini gördük. Zirve açısından umalım ki böyle devam etsin. Ama şimdiden tekrar dağılmaya ve parçalanmaya başladı” dedi.