S-400 bitmiş anlaşma, ABD satarsa pahalı ama Patriot da satın alırız

S-400 bitmiş anlaşma, ABD satarsa pahalı ama Patriot da satın alırız
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sistemlerine ilişkin sürecin bitmiş bir anlaşma olduğunu ABD’nin de bunu kabullenmesi gerektiğini söyledi.Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sistemlerine ilişkin sürecin bitmiş bir anlaşma olduğunu ABD’nin de bunu kabullenmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemini satın alması ABD ve NATO ile ilişkilerinin bozulmasına neden oldu. Washington, füzeleri aldığı için Türkiye’ye yaptırım başlattı. Türkiye partneri olduğu yeni nesil savaş uçakları F-35 proejesinden çıkarıldı, parasını ödediği iki uçak da Türkiye’ye teslim edilmedi. ABD, Türkiye’yi yeni bir silah sistemi satın alması halinde yeni yaptırımlar uygulamakla da tehdit etti.
NTV canlı yayınında konuşan Çavuşoğlu, “S-400 bitmiş bir anlaşma… ABD ile önümüzdeki sürece bakmak istiyoruz” dedi.
‘ABD SİSTEMİ DE ALABİLİRİZ’
Türkiye’nin ABD’den hava savunma sistemini ABD’nin satmak istemesi halinde alabileceğini de söyleyen Çavuşoğlu “ABD bize satabilirse, en önemlisi kongreden geçirebilirlerse daha pahalı olmasına rağmen ABD (hava savunma) sistemi de alabiliriz” dedi.
‘İHTİYACIMIZ VAR’
Türkiye’nin nihai hedefinin kendi hava savunma sistemini üretmek olduğunu belirten Çavuşoğlu “Kendimiz üretinceye kadar hava savunma sistemine ihtiyacımız var” dedi.
Türkiye Rusya’ya 2.5 milyar dolar ödeyip satın aldığı S-400 hava savunma sistemini aktive edemedi, depoya kaldırdı.

‘BAE, nedense bizden soğudu’

Bakan Çavuşoğlu, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile atılan adımlara ilişkin, “Son zamanlarda olumlu adımlar var. Birleşik Arap Emirlikleri nedense bizimle ilişkileri soğuttular. Türkiye aleyhine de oldular. Karşılıklı açıklamalar oldu. Uluslararası ilişkilerde kalıcı dostluk, düşmanlık yoktur. Karşılıklı adımlar atılırsa ilişkiler normalleşir. Şu anda olumlu bir ivme var bunu devam ettirirsek ilişkiler yeniden rayına girer. Bu ülkeyle bizim hiç ikili düzeyde olumsuz yaklaşımımız olmadı. Eğer bir ülke ilişkileri normalleştirmek istiyorsa ülkeyle geçmişte şu yaşandı bu yaşandı anlayışı yanlış” diye konuştu.
‘MISIR İLE BÜYÜKELÇİ ATAYABİLİRİZ’
Çavuşoğlu, Ankara’da dün başlayan ikinci tur Mısır görüşmelerine dair şunları söyledi:
“Daha önce heyetimiz gitmişti, şimdi onlardan bir heyet ülkemize geldi. Bakanlıkta arkadaşlarımız görüşüyor. İleriki aşamalarda karar verirsek, süreç sonunda karşılıklı büyükelçi atayabiliriz. Müzakereler olumlu sonuçlanırsa bunu yaparız. Hangi konularda adım atacağımız konusunda hemfikir olursak adımlar atılır. Mısır ile ekonomik ilişkilerimiz son derece iyi. Ülkelerle siz bazen iyi ilişkiler içinde olursunuz, bazen gerginlik olur, bunu ticarete yansıtırsanız doğru olmaz.”

Erdoğan: Kabil için olumlu gelişme henüz yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi ile yapılan baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından Cumhurbaşkanlığı’nda ortak basın toplantısı düzenledi.
Erdoğan, Taliban’ın Afganistan’da açıkladığı geçici hükümetle ve Kabil Havalimanı’nın işletilmesiyle ilgili konuştu:
“Biz Kabil havaalanın işletilmesiyle ilgili olumlu bir yaklaşım içerisinde olduk. Geldiğimiz noktada o olumlu gelişmeler henüz yok. Olumlu yaklaşımımızı
koruduk koruyoruz. Şu an
itibarıyla az önce biliyorsunuz yani buna kalıcı demek zor ama bir geçici kabine açıklandı. Bu geçici kabine nereye kadar devam eder biz bilemeyiz. Tüm Afganistan için temennim hayırlı olması. Bize düşen şu anda bu süreci dikkatle takip etmektir.”