S-400’e İncirlik formülü mü?

Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Aydın, Bidebunuizle yayınında 14 Haziran’da yapılacak olan Cumhurbaşkanı Erdoğan- Biden görüşmesi öncesinde Türkiye- ABD ilişkilerini değerlendirdi. Aydın, görüşme öncesinde olumlu bir hava esmediğini, ABD’nin “S400’ler ülkeden çıkmadan ilişkiler düzelmez” havasında olduğunu söyledi ve Biden’ın 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanımlamasını buna örnek gösterdi.
Aydın, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın iki numarası Bakan Yardımcısı Wendy Sherman’ın Türkiye ziyaretinin her ne kadar olumsuz olarak algılansa da giderken söylediği “Alternatif çözüm önerilerimizi Türk tarafına sunduk” sözlerine dikkat çekti. Aydın, bu ziyarete kadar hiçbir çözüm önerisinin sunulmadığını, ABD için tek çözümün S400’lerin Türkiye’den çıkması olduğunu hatırlattı ve Sherman’ın sözlerinin farklı bir arayışın olduğu anlamına geldiğini söyledi. Aydın, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield’ın bir araya gelmesinin ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “S400’lerin kontrolü tamamen bizim elimizde” sözlerinin de bu arayışın bir parçası olduğunu belirtti.
Aydın, çözüm için ise, “S400’lerin Türkiye dışına çıkması mümkün değil. Zaten buna Rusya da izin vermez. Örneğin Henri Barkey geçen hafta bir yazı yazdı ve ‘S400’leri Türkiye, Katar’daki üssüne götürsün’ önerisinde bulundu. Şimdi sonuç olarak çözüm ne? Çözüm İncirlik Üssü, iki tane anahtarı var. Hem Amerikalılar var, hem Türkler. Biz deriz ki ‘Anahtarı bizde istediğimiz zaman kullanırız’, Amerikalılar da kendi kamuoyuna ‘Denetim altında tutuyoruz, Türkler kullanamayacak’ derler. Böylece gideriz” ifadelerini kullandı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top