Sabaha karşı kapıyı yine polis gazetecilere gözaltı

Sabaha karşı kapıyı yine polis gazetecilere gözaltı
Gazeteciler Müyesser Yıldız ve İsmail Dükel, askeri casusluk suçlamasıyla gözaltına alındı.Odatv Ankara Haber Müdürü Müyesser Yıldız ve TELE1 Ankara Temsilcisi İsmail Dükel, dün sabah erken saatlerde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın...

Gazeteciler Müyesser Yıldız ve İsmail Dükel, askeri casusluk suçlamasıyla gözaltına alındı.

Odatv Ankara Haber Müdürü Müyesser Yıldız ve TELE1 Ankara Temsilcisi İsmail Dükel, dün sabah erken saatlerde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturmada “askeri casusluk” suçlamasıyla gözaltına alındı. Gözaltılar sırasında Dükel’in yanına kolonya almasına izin verilmedi, Yıldız’ın da avukatını araması engellendi. İsmail Dükel’in gözaltına alındığını duyuran TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, “ Gözaltına alınma nedeni bilinmiyor. Savcılığın 4 gün gözaltı süresi vermiş. Savcılığa çağrılarak ifadesi alınabilecek bir gazetecinin böyle gözaltına alınması demokrasilerde olmaz, olmamalıdır” dedi.

Detayları avukatlar değil Sabah gazetesi biliyor

Müyesser Yıldız hakkında yürütülen kısıtlılık getirilen soruşturmanın detaylarını avukatları dahi bilmediği halde Sabah gazetesi yazdı. Gazetenin haberinde Yıldız’ın ‘Askeri casusluk’ suçu kapsamında İstanbul’da görevli subay E.B. ile 29 telefon görüşmesi yaptığını, Yıldız’ın bu telefon konuşmalarından edindiği bilgileri haberleştirmediği, bilgilerin haber yapılmadığı gerekçesiyle askeri casusluk suçunun işlendiği iddia edildi. E.B’nin, TSK’nın Libya ve Suriye’deki operasyonlar hakkında Yıldız’ bilgi verdiği öne sürüldü.
Avukatı aracılığıyla gözaltındayken mesaj gönderen Yıldız, kendisine su bile verilmediğini söyledi. Yıldız, “Bana FETÖ’cü diyemediler ama ulan Türk ordusunun hukuku için namusu için, şerefi için, haysiyeti için bana askeri casusluk suçunu yöneltebilecek insan henüz anasının karnından doğmamıştır. Ben hangi devletin menfaatine casusluk yapabilirim? Benim tanıdığım bildiğim tek devlet vardır o da Türkiye Cumhuriyeti’dir” dedi.
“Canı sıkıldıkça, 8-10 senede bir suç uyduran devletin suyunu da ekmeğini de istemiyorum. FETÖ’cüsü casusu darbecisi sokakta gezecek şamarı bana indireceksiniz. Ben bunların suyunu da ekmeğini de istemiyorum ” diyen Yıldız, “Bu operasyonla FETÖ’ye ve PKK’ya bir selam daha çakılmıştır” ifadelerini kullandı.
TEPKİLER BÜYÜYOR
Öte yandan Yıldız ve Dükel’in gözaltına alınmasına tepkiler büyüyor. CHP’li Veli Ağbaba, “Güne yine AKP faşizmi ile uyandık” derken, DİSK Basın-İş ise, “Yaratılmak istenen korku imparatorluğuna direneceğiz” ifadelerini kullandı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti de yaptığı açıklamada, “Ne yazık ki, iktidar da gazetecileri hedef göstermekten, sabah evlerinde gözaltına almaktan vazgeçmiyor” dedi. CHP’li Özgür Özel ise, “İktidar partisinin basın kuruluşlarına baskıyı artırarak sürdüreceği tehlikeli bir sürece işaret etmektedir” dedi.

Fikret Bila: ‘Casuslukla yan yana gelecek isimler değil’

Yıldız ve Dükel’in gözaltına alınmasına tepki gösteren gazeteci Fikret Bila, darbe dönemlerinde de çok büyük baskılar olduğunu ancak şu anda baskının daha da hissedildiği bir dönemden geçildiğini söyledi.
Radyo Karakutu’da yayınlanan Bidebunuizle programında Yavuz Oğhan’a konuşan Bila, “Onlara ithaf edilen suçu işlemiş olmaları akla gelebilecek bir şey değildir. Müyesser milliyetcilik duyguları çok hassas bir meslektaşımızdır. Şehit haberi geldiğinde ağlayan birisidir. Ne olduğunu bilmediğimiz bir suçlamayla gözaltına alınıyor. İsmail Dükel de öyle” dedi. Bila şunları söyledi: “Ankara’daki hava, ‘Biz bu dönemleri yaşadık, bir daha mı yaşayacağız? Dalga dalga tutuklamalar mı gelecek?’ şeklinde. Yeniden insanlarda bir tedirginlik başladı. ‘Eski Ergenekon dalgaları geliyor mu?’ diyenler var.”

Bakan Soylu hedef göstermişti

Daha öncesinde Müyesser Yıldız’ı hedef gösteren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Yıldız’ın yaptğı bir paylaşımı alıntılayıp, “Benim üzüntüm PKK seviciliğin değil, devlet gömleği giymiş pespayelerle iş tutmandır” demişti. Öte yandan Yıldız’ın avukatı Erhan Tokatlı, Soylu’ya 1 liralık manevi tazminat davası açtıklarını belirterek, ““Bunun karşılığı olabilir diye düşünüyorum” dedi.