Mutlu Hesapçı

Mutlu Hesapçı

SABANCI TOPLULUĞU CUMHURİYET SEFERBERLİĞİ BAŞLATTI…

Cumhuriyet söz konusuysa ‘Yorulmak olmaz!’

Benim çocukluğum, bayramları en coşkulu kutladığımız dönemlerdi… Öyle ki bayramlar öncesinde heyecandan uyuyamazdım. O zamanlar şiirler okunur, Cumhuriyet coşkusu yaşanır ve bayram günü hep birlikte kalabalık zaman geçirirdik. Sonra yıllar geçti unutturulmaya çalışılan coşkuyu ve günün anlamını inadına yaşamayı sürdürdüm.  

Cumhuriyet söz konusuysa 7’den 77’ye hep birlikte bir arada olmak gerekiyordu, anlamı çok büyüktü ve hayatiydi.

Bu duygular içindeyken tam da aklımdaki ve duygumdaki karşılığını bulan bir slogan “Cumhuriyet söz konusuysa ‘Yorulmak olmaz!’” diyordu ve kadınlardan gençlere, teknolojiden iklim krizine kadar birçok hassas konuyu içeren projeleriyle Sabancı Topluluğu bir seferlik başlatıyordu üstelik adına da ‘Cumhuriyet Seferberliği’ diyordu.

Bu seferberlik ile birlikte eski coşkulu günlerime geri döndüm, çoluk çocuk, kadın erkek, genci yaşlısı hep birlikte Cumhuriyet’i kutladık üstelik de hayata geçirilen projeler eşliğinde Cumhuriyet’e sahip çıkarken, hayatlara dokunan projelerle bayram yaşanılır oldu.

Projeler kapsamında etkinlikler devam edecek ve yeni projeler de hayata geçmeyi sürdürecek. Yurtta Atatürk’ün izinde, Cumhuriyet’in ışığında bayram havası esmeye devam edecek.

İLK DURAĞIMIZ ÇANAKKALE PAZARLI KÖYÜ BAL ORMANI

Sabancı Topluluğu tam bir seferberlik başlattı. ‘Cumhuriyet Seferberliği’ olarak yola çıktı ve Türkiye’nin 99’uncu yıldönümünü bu yıl da sahada çalışarak kutladı. İlk durağımız Çanakkale Pazarlı Köyü Bal Ormanı oldu. Sabancı Gönüllüleri, Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper’in de katılımıyla binlerce fidan dikti. Türkiye’nin en geniş katılımlı sosyal sorumluluk seferberliği Cumhuriyet’in 99’uncu yıldönümünü çalışarak kutlayan Sabancı Gönüllüleri lavanta, kekik ve biberiye ekti, arılara can suyu verdi.

GENÇLERE ‘GELECEK İÇİN DİJİTAL VE ANALİTİK’ SEMİNERLERİ

Sabancı, Cumhuriyet Seferberliği kapsamında öğrencilere ‘gelecek için dijital ve analitik’ seminerleri düzleniyor ve bu kapsamda öğrencilerle buluştuk.Türkiye’nin dört bir yanındaki seminerlerin İstanbul ayağında, Beşiktaş Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi Robotik Kodlama Kulübü öğrencilerine, sanal gerçeklik gözlükleri eşliğinde metaverse eğitimi verildi.

‘YARININ FARKINDA’ PROJESİ

Geri dönüşümün önemi konusunda farkındalık yaratmayı hedefleyen bir diğer etkinlik ise   ‘Yarının Farkında’ projesi oldu. Teknosa, Habitat Derneği ve D-cube ile bir araya gelindi ve “Yarının Farkında” projesini hayata geçirildi.  

TÜRKİYE’NİN EN GENİŞ KATILIMLI SOSYAL SORUMLULUK HAREKETİ

Sabancı Topluluğu, Türkiye’nin en geniş katılımlı sosyal sorumluluk seferberliğine imza atarak 16 şirket ve kurumun katılımıyla 41 ilde 120 etkinlik gerçekleştirecek.

32 farklı sosyal projenin hayata geçirildiği tarihi seferberlik ‘gençlerin geleceğe hazırlanması’, ‘kadınların iş gücüne katılımı’ ‘iklim acil durumu ile kalıcı mücadele’ ve  ‘biyoçeşitliliğe destek’ olarak 4 ana başlıkta gerçekleşiyor.

Sabancı Topluluğu, seferberlik kapsamında gerçekleştireceği tüm çalışmaları, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da 10 Kasım’da Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e armağan ederek, O’nun anısını, ülkesi için çalışarak yaşatacak. Türkiye’nin en geniş katılımlı sosyal sorumluluk hareketi olarak da örnek teşkil eden projeyi Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper ile konuştum ve duygularını sordum.

Bu proje nasıl doğdu?

Her sene Cumhuriyet Bayramı’nda farkındalığı artırıcı bir film yapıyoruz ve buna büyük bir bütçe ayırıyoruz. Geçen sene orman yangınları, seller sırasında bir yerlere yetişebilmek için uğraşıp durduk tankerler yolladık, ekiplerimizi görevlendirdik. Yazın ortasında açıkçası ciğerlerimiz yanarken tekrar böyle bir projeye milyonlar harcamak yerine bunu bir şekilde harekete dönüştürmemiz lazım, bu hasarları ortadan kaldırmamız lazım. Bu çerçevede de 29 Ekim’de başlayıp 10 Kasım’da bitecek 10 günlük bir takım etkinlikler planlayalım. Kadınlara destek olalım, arıcılara destek olalım üretime katkıda bulunalım, çocuklara destek olalım dedik. Ve arkadaşlarımız, 16 şirketimiz seferber oldular ve muhteşem projelerle ortaya çıktılar. Geçen sene 11 ilde 7 bin gönüllümüzün katılımıyla faaliyet gösterdik. Bu sene gönüllülerimizden gelen talep ile devam edelim dedik ve yeni hedef belirledik. Bu sene 41 il 15 bin gönüllü sayımızla kendilerine 4 tane sürdürülebilir kalkınma hedefimizi verdik. Kadınlar, gençler, iklim acil durumu ve biyoçeşitlilik. Bu hedefler çerçevesinde bu sefer onlar projeler yarattılar ve bugün sahadayız. Artık 10 gün ile de sınırlamıyoruz daha geniş dönemde faaliyetlerimizi gösteriyoruz ve sürdüreceğiz. Çok güzel bir aplikasyon geliştirdi arkadaşlarımız ve gelecek sene hedefimiz 81il olacak.

“BU KATILIM PROJENİN SAHİPLENİLDİĞİNİ GÖSTERİYOR”

Burada çok güzel bir ortam var ve insanların ilgisi, katılımı oldukça yüksek.

Bugün gördünüz insanlar aileleriyle, çocuklarıyla geldiler ve bizi mutlu etti. Bu katılım da projenin sahiplenildiğini gösteriyor. Ekibimle gurur duyuyorum, buraya geleceğimizi tahmin etmiyorduk “Olmaz bu kadar kısa dönemde yapamayız” dediğimiz bir işin kartopu gibi bu kadar büyüdüğünü görmek ve insanlara dokunuyor olduğunu görmek beni gerçekten çok mutlu ediyor. 

“ŞİRKETLERİMİZ PROJELERE SAHİP ÇIKIYOR”

Projeler bir sürü alanlarda farklı projeler ve içeriklerden oluşuyor.

Şu anda da bambaşka projeler var. Örneğin 8 şehrimize yangın havuzları yapıyoruz çünkü yangınlara hızlı müdahale etmek en önemli işlerden bir tanesi. Denize 3 boyutlu printer’larla yaptığımız resifler atıyoruz ki denizaltında canlılık başlasın. Şehir okullarında çocuklarımıza sebze ve meyve yetiştiriciliğini öğretiyoruz, meyve bahçeleri yapıyoruz. Çocuklara siber güvenlik eğitimleri, genç kadınlarımıza dijital eğitimler veriyoruz. Sayabildiğiniz kadar çok farklı projelerimiz var. Şirketlerimiz projelere sahip çıkıyor, organize oluyor ve onlar sponsor oluyorlar kendi kendine büyüyor projeler.

“BİZLER GENÇLERE BU BAYRAĞI DEVREDECEĞİZ”

Gençlere dokunduğunuz projeler de çok önemli özellikle teknoloji alanında gençleri eğitiyorsunuz.

Bizler gençlere bu bayrağı devredeceğiz, onlar da alacak ve daha iyi yerlere başlayacaklar. Bu ta Hacı Ömer Sabancı zamanında bir pamuk çırçır fabrikasından başlamış bakın buralara gelmiş. Şimdi bayrağı biz alacağız bir yere götüreceğiz gençler de başka bir yere doğru ilerletecekler. Burada 40 yıllık bir fabrika var öbür tarafta yeni kurulmuş bir fabrika var. Yeni kurulmuş fabrikada işçiler acemi, bu taraftakiler usta. Örneğin yeni fabrikada makine arızalanıyor yeni fabrikadaki işçi arkadaş sanal gerçeklik gözlüğünü takıyor İzmit’teki arkadaş da gözlüğü takıyor birlikte aynı makineye bakıyorlar uzaktan. Usta arkadaş öbür arkadaşa diyor ki; makinenin şurasındaki vidayı sök, bu şekilde çalıştır diyor dolayısıyla İzmit’teki usta Aksaray’daki çırak ile bu teknolojiyi kullanarak makineyi tamir ediyor. Beşiktaş Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi ‘Robotik Kodlama Kulübü’ öğrencilerine, sanal gerçeklik gözlükleri eşliğinde metaverse eğitimi verdik. Bence ülkemizin geleceği doğru ellerde. Dünyanın en iyi mühendislerinin, en iyi doktorlarının, en iyi sanatçılarının böyle liselerden çıkacağına olan inancım daha da sağlamlaştı. bu noktada gençlere yatırım yapmak ve teknolojiyle entegre olmak çok önemli.  

“SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÜNYA İÇİN”

İnsanların hayatına dokunabilmek, iyilikleri çoğaltabilmek nasıl hissettiriyor sizi?

İyilik paylaştıkça çoğalır, biz paylaşıyoruz, duyuyor diğerleri de geliyor. Bir senede 7 binden 15 bin gönüllüye çıkmak seneye 60 bin kişiye çıkmanın cesareti buradan geliyor açıkçası. Bunlar duyuldukça gönüllülük arttıkça bu iş de gerçekten çok farklı boyutlara geliyor. Bizim topluluk vaadimiz de bu… Zaten biz diyoruz ki; “Sürdürülebilir bir dünya için öncü girişimlerle Türkiye ile dünyayı birleştireceğiz.” Sadece Türkiye değil dünyaya da aslında bunu yayacağız. Sabancı Holding 14 farklı ülkede faaliyet gösteriyor, emin olun bu faaliyetler o ülkelerde de var. Brezilya’da bir yuvaya yardım ediyoruz Endenozya’da fabrikamızın yanındaki evleri yeniden yapıyoruz, okulları boyuyoruz. Dünyanın her tarafına yayılıyor bu projelerimiz.

“CUMHURİYET ASLINDA BİR YAŞAM BİÇİMİDİR”

Cumhuriyet’i böyle kutladığınız için ve bize de kutlattığınız için çok teşekkür ederim.

Cumhuriyet aslında bir yaşam biçimidir. Çağdaşlıktır, eşitliktir, sürekli ilerlemedir. Ve en önemlisi; bu toprakları sevmek, onlara daima sahip çıkmaktır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve değerlerini sonsuza kadar yaşatmak ve bu uğurda yılmadan çalışmaktır. Biz geçtiğimiz yıl “Sabancı Cumhuriyet Seferberliği”ni başlatırken, ülkemize, milletimize, Cumhuriyet’e duyduğumuz sevgiyi çok daha farklı bir şekilde göstermeyi arzu ettik.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mutlu Hesapçı Arşivi