Sadece meslektaşlarını ağırlayan müze

Sadece meslektaşlarını ağırlayan müze
Beyazıt Meydanı’ndaki Tarihi Keçecizade Fuat Paşa Konağı, eczacılık tarihine de ışık tutuyor. Türk Eczacılık Tarihi İhtisas Müzesi sayesinde geçmişle gelecek arasında köprü oluyor. Müze, sadece meslektaşlarını ve sağlık...

Beyazıt Meydanı’ndaki Tarihi Keçecizade Fuat Paşa Konağı, eczacılık tarihine de ışık tutuyor. Türk Eczacılık Tarihi İhtisas Müzesi sayesinde geçmişle gelecek arasında köprü oluyor. Müze, sadece meslektaşlarını ve sağlık çalışanlarını ağırlıyor.

Alanında ilk ve tek olma özelliğini taşıyan müzeyle ilgili çalışmalar aslında 1930’lu yıllara kadar uzanıyor. Türkiye’de bir eczacılık müzesi kurmak için ilk adımı Doç. Dr. Naşit Baylav attı. Ancak İkinci Dünya Savaşı nedeniyle girilen sıkıntılı süreç yüzünden girişim sonuçlanmadı.

Ardından bayrağı Prof. Dr. Turhan Baytop devraldı. Baytop, eczacılık okulundan mezun olduktan sonra mesleğinin tarihiyle yakından ilgilenmeye başladı. Müzenin yıllar sonra tekrar hayata geçmesini eski İstanbul Üniversitesi Farmakognozi Ana Bilim Dalı ve Eczacılık Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Afife Mat sağladı.


Mat, “Müze, ihtisas müzesi olması nedeniyle halka açık değil. Sadece meslektaşlara, yani sağlık alanında çalışanlara ve araştırmacılara açık. Çünkü burada sadece görülecek değil, araştırılacak da birçok malzeme var” bilgisini verdi.

4 bin civarında objenin yer aldığı müze ile ilgili olarak da Mat, özetle şu bilgileri veriyor:
“Bu müzede öncelikle eczacılık eğitiminin tarihini göreceksiniz. Eski mektep tabelaları, mezunların fotoğrafları, diploma defterleri ve her dilde çok sayıda kitap var. İki tane de tarihi eczanemiz var. Biri 1860’da açılan Pasteur Eczanesi, diğeri de 1888’de açılan İstikamet Eczanesi. Son sahiplerinden bize verilmiş, devredilmiş ve bağışlanmış bu eczaneler. Tarihi eczanelerden gelen terazi ve çeşitli malzemeyi küçük vitrinlerde sergiliyoruz.”