Sadece yıkım ve enkaz kaldırma faturası 12 milyar lirayı aşıyor

Sadece yıkım ve enkaz kaldırma faturası 12 milyar lirayı aşıyor
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verilerine göre, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgedeki binaların 50 bin 576’sının ağır hasarlı ya da yıkık olduğu, hasarlıların acil yıkılması gerektiği...

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verilerine göre, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgedeki binaların 50 bin 576’sının ağır hasarlı ya da yıkık olduğu, hasarlıların acil yıkılması gerektiği tespit edildi. Eski Yıkım Müteahhitleri Derneği Başkanı ve Yıkım Uzmanı Mehmet Ali Bulut, sektörde yıkım müteahhitliği olan veya olmayan 2 bine yakın firma bulunduğunu belirterek, "Tüm firmalara görevlendirme yapılırsa her firma 25 binanın yıkım ve enkazının kaldırılması görevi üstlendirilebilir. Bir yıla yakın sürede tüm enkaz temizlenerek bertaraf edilebilir" dedi.

Nasıl Bir Ekonomi gazetesinin internet sitesi ekonomim.com’da yer alan Leyla İlhan'ın haberine göre, sektör uzmanları her bina için enkaz kaldırma maliyetini 250 bin TL olarak hesaplıyor. 50 bin 576 bina düşünüldüğünde yıkım ve enkaz kaldırma faturası ilk etapta 12,6 milyar TL olarak hesaplanıyor. Enkazın geri dönüşümü ile 5 milyar TL’lik bir değer yaratılabileceğini belirten sektör temsilcilerinin dikkati çektiği bir başka konu da geri kazanımının kamu kontrolünde gerçekleşmesi gerektiği.

Deprem bölgelerinde her bina için iki makine görevlendirilmesi ve yıkımın sıralı yapılması halinde 4 bin iş makinesine ihtiyaç duyulacağını kaydeden Bulut, “Ülkemizde bu sayıyı karşılayacak iş makinesi mevcut. Her bina için yönetici, operatör ve yıkım ustası olarak sekiz personel yeterli olacak. Toplamda eş zamanlı yapılan yıkımlarda 16 bin personel görevlendirmek gerekecek” dedi.