Sadr yatıştırdı

Son Güncellenme Tarihi: Ağustos 31, 2022 / 06:49

Irak ordusu, Şii din adamı Mukteda es-Sadr’ın destekçilerine, protesto gösterilerine son vermeleri çağrısı yapması sonrası başkent Bağdat’ta sokağa çıkma yasağını kaldırdı. Sadr’ın sağ kolu sayılan müstafi milletvekili Hasan Azari, sosyal medya hesabından, “Liderimiz, şiddet ve silahlı çatışma bitene kadar açlık grevine başladı” paylaşımını yaptı.

Siyasetten tamamen çekildiğini açıklayan Sadr’ı destekleyen Şii milisler ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda en 23 kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin de yaralandığı açıklandı.

Sadr’ın destekçileri Başkanlık Sarayı’nı bastı, çatışmalar Meclis çevresinde de sürdü. Bağdat’ın yanı sıra Basra, Necef, Nasıriye ve Hille şehirlerinde de çatışmalar çıktı.

Yeşil Bölge’de bazı yabancılar da sokak çatışmalarının ortasında kaldı. Hollanda Büyükelçiliği çalışanları Almanya’nın diplomatik temsilciliğine taşındı.


“YEŞİL BÖLGEDEN ÇEKİLİN” ÇAĞRISI
Mukteda es-Sadr dün yaptığı açıklama ile destekçilerinden, hükümet binalarının ve yabancı elçiliklerin bulunduğu Yeşil Bölge’den çekilmelerini istedi. Irak halkından özür dileyen Sadr, protestoların devam etmemesi gerektiğini zira barışçıl karakterini yitirdiğini söyledi.

“Iraklı kanı dökmek artık yasaklanmıştır. Oturma eyleminin dahi son bulmasını istiyorum” diyen Sadr, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Barışçıl gösterileri dahi istemiyorum… İnsanlar bu dehşet için neyi yanlış yaptı? Evlerinde güvendeydiler ve siz yolsuzluktan kurtulmak için insanların öldürülmesi kabul edilemez.”

Sadr, Şii milis gücü Haşdi Şabi’nin bazı liderlerinin de güvenlik güçleriyle çatışmalara karışmış olabileceğini söyledi.

KARA SINIRLARI KAPATILDI
İran devlet televizyonunun haberine göre, İçişleri Bakanlığı Yardımcısı Mecid Mirahmedi, Irak’taki olaylar nedeniyle bu ülkeyle tüm kara sınırlarının kapatıldığını belirtti. İranlıları bu ülkeye seyahatten kaçınmaya çağıran Mirahmedi, “Irak’taki istikrarsız ortam nedeniyle İran ve Irak’ın tüm kara sınırlarının kapatıldığını ve kimsenin sınırlardan geçmesine izin verilmeyeceğini vurguluyorum.” dedi. Karar, milyonlarca İranlının Erbain törenleri için Irak’ın Kerbela ve Necef kentlerini ziyaret etmeye hazırlandığı sırada geldi.

Tahran’daki Uluslararası İmam Humeyni Havalimanı yetkilisi Said Çelenderi de Bağdat’a uçuşların ikinci bir duyuruya kadar geçici olarak durdurulduğunu açıkladı.

DIŞİŞLERİ’NDEN SEYAHAT UYARISI
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Irak’a yönelik seyahat uyarısında bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Bağdat’ta güvenlik durumunun bozulmaya başlaması göz önünde bulundurularak, vatandaşlarımızın zorunlu hâller dışında anılan şehre seyahat etmekten kaçınmaları tavsiye olunmaktadır” ifadeleri yer aldı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top