SAĞLIK BAKANININ 1 YIL ÖNCE ÖVDÜĞÜ İLAÇ ARTIK KULLANILMAYACAK

SAĞLIK BAKANININ 1 YIL ÖNCE ÖVDÜĞÜ İLAÇ ARTIK KULLANILMAYACAK
Covid-19 hastalarının tedavisinde kullanılan, bilim insanlarının salgının başından bu yana etkili olmadığını söylediği Hidroksiklorokin ilacı, Covid-19 rehberinden çıkarıldı. Artık hem hastanede hem de evde tedavi gören...

Covid-19 hastalarının tedavisinde kullanılan, bilim insanlarının salgının başından bu yana etkili olmadığını söylediği Hidroksiklorokin ilacı, Covid-19 rehberinden çıkarıldı. Artık hem hastanede hem de evde tedavi gören korona hastalarına hidroksiklorokin etken maddeli ilaç verilmeyecek.

Kararı duyuran Türk Tabipleri Birliği (TTB), daha önceki çekincelerini hatırlatarak, “Etkili olmadığı gibi yan etkileri de bilinmesine ve TTB olarak tüm uyarılarımıza rağmen, ilaç ancak bugün Sağlık Bakanlığı tarafından rehberden çıkarıldı” mesajını paylaştı.

GEÇEN YIL NİSAN AYINDA GÜNDEME GELDİ

Hidroksiklorokin, 2020 yılının Nisan ayında o dönem ABD Başkanı olan Donald Trump'ın övgüleriyle gündeme gelmişti. Trump'ın koronadan korunmak için her gün aldığını iddia ettiği ilacın tıp dergisi Lancet'te mayıs ayında yayımlanan araştırma sonuçlarına göre ölüm oranını artırdığı öne sürülmüştü.

MAKALE GERİ ÇEKİLMİŞTİ

Gelen tepkilerin ardından "New England Journal of Medicine" (NEJM) ve "Lancent" dergileri Hidroksiklorokin'in, ölüm oranlarını artırdığına kanıt olarak sunulan makaleleri geri çekmişti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da NEJM dergisine 6 Haziran 2020'de yazdığı mektupta "doğruluktan uzak, mantıksal tutarlılıktan da yoksun" verilerin "Hidroksiklorokin" adlı ilacın ölüm oranlarını artırdığına kanıt olarak sunulmasını eleştirmişti.

DSÖ DE AÇIKLAMASINI GERİ ÇEKMİŞTİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise Hidroksiklorokin'in tedavide sakıncalı olabileceğini varsaymış, 25 Mayıs 2020'de ilaçla ilgili çalışmaları geçici olarak durdurmuştu. Tepkilerin ardından DSÖ de 3 Haziran 2020'de yeni bir açıklama yaparak, önceki açıklamasını geri çekmişti.

KOCA ÖVMÜŞTÜ: 1 MİLYON KUTU DEPOLADIK

15 Nisan 2020’de ilacı dünyada en yaygın kullanan ülkenin Türkiye olduğunu belirten Bakan Koca, ''Türkiye tedavide farklı bir yaklaşıma sahip. Hiçbir ülke pozitif, şüpheli tüm vakalarda Hidroksiklorokin ilacını erken dönemde kullanmadı. Biz bu ilaçtan daha vaka görülmeden 1 milyon kutu alıp depoladık'' demişti.

HİDROKSİKLOROKİN NEDİR?

Hidroksiklorokin, sıtmaya karşı kullanılan en eski ve en yaygın ilaçlardan biri olan klorokine çok benziyor. İlacın kalp sorunlarına neden olabileceği uyarıları yapılıyor.

FRANSA, İTALYA, ABD KULLANIMI DURDURDU

2020 yılında Fransa, ABD, İtalya ve Belçika gibi ülkeler ilacın kullanımını durdurmuştu. Rusya, ilacın kullanımını yasaklamayacağını açıklamış, Çin’de yapılan araştırmalarda Covid-19 tedavisinde iyileşme sağladığı iddia edilmişti. Hindistan da kullanılmaya devam edilmesini tavsiye etmişti.

NEDEN BU KADAR BEKLENDİ?

İlacın kullanımının üzerinden 1 yıl geçtikten sonra kaldırılması tepki topladı. Bilim insanları “Neden bu kadar beklendi?” diye, ilacı kullanan ve Covid geçirenler ise “Neden vazgeçildi” diye sordu.

KOCA’YA: UTANIYOR MUSUNUZ?

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Osman Elbek, doğru bir adımın çok geç atıldığını belirterek, “Bugüne kadar ilacı kullananlara yazık olmadı mı? Bakanın ağzından klorokin konusunda çıkan övücü cümleler unutuldu mu?” diye sordu. Doç. Dr. Çağhan Kızıl da övgü açıklamasını paylaştığı Bakan Koca’yı etiketleyerek “Utanıyor musunuz” dedi.