SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN OKULLARA KORONAVİRÜS REHBERİ

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN OKULLARA KORONAVİRÜS REHBERİ
Koronavirüs sebebiyle mart ayında kapanan okullarda eğitim uzaktan yapılmış ve okulların bu dönem içerisinde bir daha açılmamasına karar verilmişti. Geçtiğimiz gün ise Milli Eğitim Bakanlığı yeni eğitim-öğretim dönemine...

Koronavirüs sebebiyle mart ayında kapanan okullarda eğitim uzaktan yapılmış ve okulların bu dönem içerisinde bir daha açılmamasına karar verilmişti. Geçtiğimiz gün ise Milli Eğitim Bakanlığı yeni eğitim-öğretim dönemine 31 Ağustos’ta başlanacağını duyurdu.

Sağlık Bakanlığı da "Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi"ni güncelledi ve okullarda alınması gereken önlemleri sıraladı.

Bakanlık, ’’Okullarda en az 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde personel ve öğrenci planlaması yapılmalı, içeriye alınması gereken kişi sayısı buna göre düzenlenmeli.’’diyor.

Ayrıca, ’’Veliler okul açılmadan önce bilgilendirme formu ve taahhütname imzalayacak.’’ ibaresi ise dikkat çekiyor.

Rehberde okulların Covid-19 bulaşması açısından riski olduğu belirtildi . Okul yönetimi, öğretmenler, öğrenciler ve ailelere görevler düştüğü vurgulandı. Alınması gereken önlemler ise şöyle sıralandı: Eğitim faaliyetine başlamadan önce okul binasının genel temizliği su ve deterjanla yapılmalı. Okullarda temassız ateş ölçer, maske, sıvı sabun ve el antiseptiği ve benzeri bulundurulmalı.

Sınıf, çalışma salonları, işlikler, yemekhane, kantin vb. toplu kullanım alanları bulunması durumunda kişiler arasındaki sosyal mesafe en az 1 metre olacak şekilde düzenlenmeli.

COVID-19 kapsamında alınacak önlemleri açıklayan bilgi notunda, ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı, ishal şikayetlerinden herhangi biri olan öğrenciler okula bilgi verilerek gönderilmemesi istenmeli ve doktor muayenesi önerilmeli, ifadeleri yer alıyor.

Okulların 31 Ağustos’ta açılması planlanıyor.

UZMANLARA GÖRE: BU ŞARTLARDA ÇOK ZOR!

FERAY AYTEKİN AYDOĞAN EĞİTİM SEN GNL BŞK.

“Okullarda en az 4 m.’ye bir kişi düşecek” ifadesinin başta büyük kentlerdeki okullar olmak üzere somut yaşantımız açısından bir karşılığı yoktur.

Okulların yeni eğitim öğretim yılına hazırlığı, alınması gereken önlemler başlıkları; öğretmenler, eğitim ve bilim emekçileri ile birlikte tartışılmalı ve plânlanmalıdır

Öğrencilerin sağlıkları ile ilgili süreçten veliler değil, başta Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlıklar, siyasi iktidar sorumludur.

EĞİTİM-BİR-SEN  GENEL SEKRETERİ LATİF SELVİ:

Okullarda en az 4 m.’ye bir kişi düşecek şekilde uygulamanın hayata geçmesi bazı bölgelerde mümkün olsa da Türkiye’nin tamamında gerçekleştirilebilmesi çok zor.

Muhtemelen normal eğitim yapılan okullar da ikili eğitime çevirmeyi düşünerek söylenmiş bir şey ama okullar zaten mevcut kapasitesinde ya da kapasitenin üstünde. Yani bu fiziki olarak mümkün değil. 

Eğitimi bilen biri bilir ki öğrencilerin bir kısmı örgün eğitime geçse bile bu koşullarda bir kısmı da eğitimine online olarak devam edebilir. Fiziki koşullar buna el vermez.

ALAADDİN DİNÇER / EĞİTİM – SEN ESKİ GENEL BŞK

Sağlık Bakanlığı olması gerekeni söylemiştir lakin söylerken bunun karşılığının olmadığını da herkesten daha iyi bilmektedir. Bu kılavuzun tercümesi ’’Okulları açmayın!’’

Bakanlığın açıklamış olduğu bu kılavuz özel okullara gidilmesine yönelik bir teşvik. Bilim Kurulu okulların açılmasını onayladıktan sonra Sağlık Bakanlığı’nın kılavuzu açıklaması gerekirdi.

 Kılavuz açıklandıktan sonra da MEB, okulların açıklanma tarihini duyurabilirdi. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu! Devletin kurumlarının birbirinden mi haberi yok?

Bu kılavuzun eğitim sistemimiz ve altyapımız açısından hiçbir karşılığı yok. Bırakın 4 metreyi, 1 metre mesafeyle bile oturulması mümkün değil. MEB’in sınıfları 36 metre. Bu mevcudiyet, derslik sayısı ve öğretim şekli ile olanaklı değil.

Uzaktan eğitim programı da ellerinde patladı! Örgün eğitimde EBA TV’de 15 milyon kayıtlı öğrenci görülürken bu öğrencilerin %51’i yani 7.5 milyonu online eğitime katılmamış.

Veliden alınacak imzalı taahhütnamenin yasal bir bağlayıcılığı var mı mesela? Ailelerin tümünün o tarihlerde sağlık taramasından geçmesi gerekir. Devlet ve özel okullar dahil olmak üzere 54.000 civarı eğitim kurumundan sadece iki bininde revir var.

Böyle bir ortamda veliye sorumluluğu nasıl atabilirsiniz?