SAHADAKİLERİN DEĞİL EKSİKLERİN MAÇI

Beşiktaş sert oynadı, mücadele etti, Fenerbahçe’yi oynatmadı. Kim ve Crespo sahada olsa Sarı Lacivertlilerin güle oynaya fark arayacağı bir maç olabilirdi. Kim ve Crespo’nun yokluğunda Fenerbahçe pas yapamadı, oyun kuramadı. Sonucu İsmail Kartal’ın eleştirilen stoper tercihi Novak belirledi. Önce gol attı, sonra iki penaltıya sebep oldu. Fenerbahçe “galibiyet” için geldiği maçtan “kendisine yeten” beraberlikle döndü.

Enteresan bir haftaydı Fenerbahçe için. Önce iktidarla takıştı Başkan Ali Koç, kabinenin en iri isimlerini eleştirdi, suçladı. Sonra döndü Trabzon’un şampiyonluğunu kutluyorum diye Fenerbahçe’yi rencide eden muhalefete meydan okudu. Koç’un bu çıkışlarına camia eksiksiz, tereddütsüz destek verdi. Maç öncesinde moraller yüksekti Fenerbahçe’de…

İki takımın da defansında büyük eksikler vardı. İlk 11 için İsmail Kartal’a yöneltilebilecek tek soru “stoperde sol bek Novak yerine, genç Emir’i düşünemez miydiniz?” olabilirdi. Muhtemel ki Emir’i riske atmak istemedi Kartal ama Novak tercihinin pahalıya patladığını da düşünebiliriz.

Hakem Arda Kardeşler’in ilk İstanbul derbisini yönetiyor olması, kafalardaki soru işaretiydi. Ciddi defans eksikleri bulunan iki takımın, acemi bir hakem yönetiminde çıkacakları maçın normal olarak çok gollü geçmesi bekleniyordu.

Maç Beşiktaş tribünlerinden atılan yabancı maddelerle başladı, yükselen tansiyon ilk yarı boyu devam etti ve 4’ü Beşiktaş’a 6 sarı kart çıktı.

Altıncı dakikada Novak yakaladığı fırsatı kaçırmadı Fenerbahçeyi öne geçirdi. Hemen bir dakika sonra Beşiktaş adına fırsatı kaçıran penaltıda direğe takılan
Batshuayi oldu.

Sonrasında Fenerbahçe eksiklerini hissetmeye başladı. Defansta Kim, orta sahada Crespo olmayınca Fenerbahçe pas yaparak geriden çıkamadı, orta sahayı kısa paslarla geçemedi, kısa paslarla kanatlara akamadı. Pas yapamayınca oyuna hakim olamadı.

Zajc ve Gustavo Beşiktaş’ın kalabalık orta sahasıyla başa çıkamayınca, tek umut geriden atılan uzun toplara kaldı. Rossi’nin yakaladığı birkaç fırsat da sonuç getirmedi.

Beşiktaş, zaman zaman saldırganlaşan sert oyunla Fenerbahçe’yi bozdu ama 4 de sarı kart gördü. Hayli zorlanan Arda Kardeşler VAR’ın uyarısıyla ikinci penaltıyı verince, Beşiktaş beraberliği yakaladı.

İkinci yarı ilk 10 dakikası Beşiktaş’ın yoğun baskısıyla geçti, ancak gol çıkmadı. İsmail Kartal’ın ısrarlı istekleriyle Fenerbahçe pas yapmaya başlayınca oyun dengeye geldi.

İki Hoca da oyun sistemleriyle oynamadı, sadece yorulanları değiştirdi. Fenerbahçe’de Valeancia ve Osayi oyuna girdikten sonra ilerde top tutmak daha kolaylaştı ama pozisyon üretebildiklerini söylemek güç.

Bu maç İsmail Kartal döneminde Altay’ın en çok uzun top attığı maç olmuştur. Bu topların çok büyük bülümü de Tisserand’dan gelen geri paslardı. Tisserand yılın geri pas rekorunu kırmıştır.

Beşiktaş da zaten pozisyonlarının büyük bölümünü Altay’ın bu uzun toplarını geri atarak hazırladı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ümit Sezgin Arşivi