Saharov Ödülü Ukrayna halkının

Saharov Ödülü Ukrayna halkının
Avrupa Parlamentosu (AP) demokrasi ve insan hakları için mücadele eden kişi ve kuruluşlara verdiği Saharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü, Strasbourg’da düzenlenen törenle «Cesur Ukrayna halkına» verildi.AP Başkanı Roberta...

Avrupa Parlamentosu (AP) demokrasi ve insan hakları için mücadele eden kişi ve kuruluşlara verdiği Saharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü, Strasbourg’da düzenlenen törenle «Cesur Ukrayna halkına» verildi.

AP Başkanı Roberta Metsola, törende yaptığı konuşmada, Ukrayna’daki insanların bağımsızlıklarının yanı sıra değerleri için savaşta mücadele verdiğini söyledi. Bu demokrasi ve özgürlük değerlerinin Avrupa Birliği’nin temeli olduğunu ifade eden Metsola, “Uzun süre boyunca bunu her gün doğal görme lüksümüz vardı” dedi.

Ödül törenine video bağlantısı ile katılan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, özgür olmayan Ukrayna’nın düşünülemeyeceğini vurguladı. Avrupa ve Ukrayna’yı özgürlükten mahrum etme yönündeki her türlü çabanın bir suç olduğunu ifade eden Zelenski, ülkesinde işlenen savaş suçları için uluslararası bir ceza mahkemesi kurulması talebini tekrarladı.

Avrupa Parlamentosu, 1988’den beri her yıl insan hakları ve temel özgürlükler için mücadele eden kişi ve kurumlara Saharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü veriyor. 50 bin euro tutarındaki ödül, Sovyet fizikçi ve Nobel Barış Ödülü sahibi Andrey Saharov’un adını taşıyor. Geçen yıl ödül, cezaevinde bulunan Rus muhalif Aleksey Navalni’ye verilmişti.