Şahinbey mucizesi

Bu tür abartılardan hoşlanmam ama ortada bir gerçek varsa onun da hakkını vermek gerekir. Gaziantep’in ülkedeki kentlerin yüzde 80’inden daha büyük ilçesi Şahinbey (Suriyelilerle birlikte 1 milyon 250 000 nüfus), ilgi alanımız olan sporda muhteşem işler yapıyor.
Şahinbey Belediyesi’nin konuğu olarak, bir grup gazeteci arkadaşımızla birlikte, ülkemizde ilk kez düzenlenen Ampute Futbol Şampiyonalar Ligi maçlarını izlemenin yanında, görmekten mutluluk duyduğumuz başka güzellikler söz konusuydu.
Ekipteki birkaç arkadaş olarak, bunların bir bölümünü geçen yıl Gaziantep Futbol Kulübünün çağrılısı olarak gezerken de görmüştük. Ancak aradaki kısacık dönemde bile yaşanan önemli gelişmeler hepimizi etkiledi. Spora bu kadar doğru ve sürekli yatırım yapan bir belediyeyi takdir etmemek elde değil.
Ülke çapında belediyelerin sporla ilişkisinin hayli sorunlu olduğu biliniyor. Özellikle profesyonel futbola aktarılan çok büyük paralar, sürekli bir eleştiri konusu. Elbette ki bu eleştiriler haklı. Çünkü belediyelerin asıl görevi bu işler değil, vatandaşın spor yapmasına yardımcı olmak.
Ülkemizde bunu en iyi olmanın da ötesinde hayranlık verici biçimde gerçekleştiren belediye Şahinbey olsa gerek. Bazı büyük kentlerde bulunanları bile katlayacak kadar çok sayıda spor tesisinden başlayıp her türlü sportif malzeme yardımına kadar uzanan çalışmalar karşısında insan şaşkına dönebiliyor. Gözünüzle gördüğünüzde bile ‘bunlar gerçek olabilir mi?’ diye düşünmekten kendinizi alamıyorsunuz.
Bunda Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun sporcu kişiliğinin de önemli bir payı var. Futboldan basketbola, masa tenisinden okçuluğa, kayaktan su sporlarına, okçuluktan biniciliğe kadar aklınıza gelebilecek hemen her sporu yapan Tahmazoğlu, bu konularda verilebilecek her türlü ödüle hak kazanmış biri durumunda.
Minik bir masa tenisi maçı gösterisinin ardından Tahmazoğlu, gazeteci arkadaşlara da bir öneride bulunmaktan kendini alamadı: “Televizyonda, ‘Belediye başkanları yarışıyor’ diye bir program yapılamaz mı?” Hoş bir öneri ama belediye başkanları arasında herhangi bir sporu bu tür yarışma düzeyinde yapabilecek kaç kişi vardır dersiniz?
···
Ampute futbol, Şahinbey Belediyesinin bu kapsamdaki çalışmalarının sadece bir bölümünü oluşturuyor. Ülke olarak bu işin önemini Ampute Milli Takımımızın Avrupa Şampiyonu oluşu sırasında biraz kavramış gibiydik. İnönü stadındaki final maçında dakikalar ilerledikçe tribünlerin de dolmasıyla çok coşkulu bir ortam oluşmuş ve sporcularımız bunun da motivasyonuyla hedefe ulaşmıştı. Sonrasındaki Dünya ikinciliği de bunu pekiştirdi fakat
olay gündemden düşmeye başladı. Elbette ki salgın koşulları bunda etkendi. Bu sezon Ampute futbolda lig maçlarının oynanamayışı ve öteki etkinliklerin de hiçbirinin gerçekleşmemiş olması ciddi bir üzüntü konusu.
Önce İngiltere, ardından Rusya ve Fransa şampiyonalarının çekilmesiyle işin biraz tadı kaçmış gibiydi ama sonuçta İtalya, Polonya, Gürcistan ve Azerbaycan’ın katılımıyla yabana atılmayacak bir organizasyonun gerçekleştirilebilme olacağı doğdu. Şahinbey Belediyesi de her yönden bu işi iyi kotardı.
En önemsiz uluslararası organizasyonun bile ne kadar ayrıntılı ve yorucu taraflarının bulunduğunu, bu işlerin içinde bulunmuş olanlar bilir. Başkan Mehmet Tahmazoğlu’nun adam seçme ve yönlendirme konusundaki becerisi burada da ortaya çıktı. Ulaşımdan konaklamaya, yemeğinden ödüllerine kadar her şey dört dörtlük biçimde gerçekleşti.
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun açılışa gelişi onları çok mutlu etti. Ülkemizdeki bütün Ampute futbol kulüplerinin yetkililerinin davet edilmiş olması önemliydi. Şahinbey Belediyesinin öğrencilere dönük sürekli çalışmalarından biri olan, 10 bin bisiklet armağan edilmesi de bu süreçte gerçekleştirildi.
Sadece oynayanların ve kazananların değil bütün Ampute camiasının böyle bir etkinliğin içinde bulunmaktan duydukları sevinç, pek kolay anlatılabilecek bir durum değil. Kaldı ki konuklarımızın buraya gelirken Covid19’dan başlayıp teröre kadar uzanan endişelerinin yanında, karşılaştıkları ortamın çok farklı oluşu da unutulmamalı.
İtalyanı, Polonyalısı, Gürcistanlısı ve Azerbaycanlısı, burada çok keyifli bir ortam buldu. Geleneksel konukseverliğimizi örnek sayılabilecek boyutlarıyla yaşandı. Sporun, sadece kişilerin yaşantısında değil uluslararası ilişkilerde de ne kadar önemli yerinin olduğu bir kez daha görülüp yaşandı.
···
Şahinbey Belediyesinin kupayı kazanmasının da sürpriz bir yanı yoktu. İlk iki gündeki maçlarını büyük farklarla kazanması bunun haberini vermişti. Finalde beklenmedik bir durum yaşandı. Şahinbey Belediye takımının daha önce 4-1 yendiği Legia Varşova ilk golü atıp maçı bir süre 1-0 önde götürdü. Sonrasında da ilk maçtan çok daha iyi durumda göründü. Ancak bir yere kadar gidebildi ve 3-1 kazanan Şahinbey şampiyon oldu.
Üçüncülük maçında İtalya’ya karşı Azerbaycan’a verilen tribün desteği yeterli olmadı. İtalya 1-0 kazanırken, Azerbaycan ikinci yarıda görülen kırmızı kart nedeniyle eksik oynamak zorunda kaldı. Kaybedenlerin de keyif aldığı bir ortam hepsinden önemliydi. Bütün takımlar da Gaziantep’ten çok iyi izlenimlerle ayrıldılar.
Eh, 3 günlük bir futbol turnuvasında bundan daha fazla ne olabilirdi ki…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet Çakır Arşivi