‘Sahipsiz hayvanları toplayın’ genelgesi

Son Güncellenme Tarihi: Aralık 28, 2021 / 07:40

Gaziantep’te dört yaşındaki Asiye Ateş’in, geçen hafta pitbull cinsi iki köpeğin saldırısı sonrası ağır yaralanması ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sokak hayvanlarıyla ilgili yaptığı çağrı ile başlayan tartışma büyüyor.

Tartışmalar sürerken dün Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 81 il valiliğine sokak hayvanları ile ilgili gönderdiği genelgede, Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully cinsi köpeklerin belediyelerce denetimlerinin 7/24 esasıyla yapılması istendi. 17 maddelik genelgede, bu hayvanlardan sahiplenilmemiş olanlara ilgili birimler ve kolluk kuvvetleri ile iş birliği içinde el konulması ve belediyelerce hayvan bakımevine götürülerek rehabilite edilmesi ve bakımevlerinde tutulması talep edildi.

Erdoğan’ın yerel yönetimlere, sokak hayvanlarının yerinin barınaklar olduğu yönünde geçen hafta yaptığı çağrıyı yinelemesi sonrası, sosyal medyada binlerce kişinin desteklediği #SokakHayvanlarıSahipsizDeğildir etiketi gündemde ilk sıralardaki yerini uzun süre korudu.

BAROLARDAN İTİRAZ: HAYVANLARIN YAŞAM ALANLARI BARINAKLAR DEĞİL
İstanbul, Ankara ve İzmir barolarının hayvan hakları komisyonları tarafından sokak hayvanlarının yerinin barınaklar olduğu yönündeki görüşe yasal itirazlar dile getirildi. Bunun Hayvanları Koruma Kanunu’na da aykırı olduğu savunuldu.

Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi adına yapılan yazılı açıklamada, sahipsiz hayvanların yerinin barınaklar olduğuna ilişkin açıklamanın “kanuna ve vicdana açıkça aykırı olduğu” kaydedildi. T24’e konuşan İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkanı Deniz Tavşancıl ise sahipli bir hayvanın saldırısından hareketle sokaklardaki tüm hayvanların toplanmasının hayvanlar açısından büyük haksızlık olduğunu vurguladı. Türkiye Barolar Birliği de dün “Hayvanların Yaşam Alanları Barınaklar Değil Doğadır” diyerek konuyla ilgili ayrıntılı bir açıklama yaptı.

BAĞCILAR BELEDİYESİ SOKAK HAYVANLARINI TOPLADI MI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ardından İstanbul Bağcılar Belediyesi ekiplerinin sokak köpeklerini toplayıp barınağa götürdüğü görüntüler ortaya çıktı. Bağcılar Belediyesi tarafından da doğrulanan olayla ilgili belediyeden yapılan açıklamada, tedavi yapıldığı, bir süre sahiplendirilemeyen köpeklerin ise alındıkları yere tekrar bırakıldığı aktarıldı. Tehlikeli görülenlerin ise “misafir” olarak tutuldukları kaydedildi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top