Sakarya’da ikinci patlama ‘İMHA İŞLEMİ YERİNDE YAPILIR’

Son Güncellenme Tarihi: Temmuz 10, 2020 / 00:55

Sakarya’nın Adapazarı ilçesindeki Taşkısığı Mahallesi’nde şiddetli bir patlama yaşandı. Hendek ilçesinde bulunan Büyük Coşkunlar havai fişek fabrikasındaki patlamamış malzemeleri kontrollü şekilde patlatmak için taş ocağına götüren kamyonda, malzemelerin indirildiği sırada büyük bir patlama yaşandı. Patlamada üç patlayıcı madde uzmanı asker hayatını kaybetti, kamyonun şöförü ise ağır yaralı.

Patlama sesi, kentin birçok noktasından duyulurken, siyah dumanlar, gökyüzüne yükseldi. Patlamanın şiddetiyle kamyonun sadece ön kısmının kaldığı görüldü. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, son 1.5 tonluk patlayıcı varken olayın gerçekleştiğini açıkladı. Soylu, 11 jandarma personelinin de hastanelerde tedavi altında olduğunu duyurdu.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, patlama alanına gelerek incelemelerde bulundu. İncelemelerin ardından açıklamalarda bulunan Bakan Soylu olayla ilgili soruşturma başlatıldığını belirtti. Soylu ardından şunları söyledi:

“Hem bu konuyla ilgili hem de öncesiyle ilgili adli ve idari soruşturma aynı şekilde devam ediyor. Bizim bu konuya ilişkin de müfettişlerimiz, hem mülki hem jandarma hem de emniyet müfettişlerimiz biraz sonra alana intikal edecekler. Savcılarımız da zaten meseleyi araştırıyorlar. Hem adli hem de idari soruşturma sonucunda bir eksiklik varsa da elbette ki bunla alakalı gerekli  takibatı yapacağımızı da burada ifade ediyorum.”

ÇALIŞMA VE İMAR İZNİ İPTAL EDİLECEK

Bakan Soylu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuyu görüştüklerini belirterek “Kendisi de gereken neyse yapılsın şeklinde talimat verdi. Arkadaşlarımız da bu konuda çalışmalar başlattı. Çalışmalar sonunda bu fabrikanın çalışma ve imar izni iptal edilecek” şeklinde konuştu.

‘KURALLAR NEDEN UYGULANMADI?’

Emekli asker ve DEVA Partisi üyesi Metin Gürcan’da  patlamaya ilişkin ihmal imasında bulunarak sorular yöneltti. Gürcan, “Sakarya’da 3 Jandarmamız şehit. Bu personelimizi özel bir şirkete ait bir tesise çalışmaya kim, hangi yetki ile gönderdi? Patlayıcı madde temizliğinde kritik ‘Riskli alanın çevre güvenliği alarak 15 günlük soğutulması’ kuralı neden uygulanmadı?” dedi.

YAZIK!

Üç askerin hayatını kaybettiği patlama ile ilgili CHP’li Muharrem İnce, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Sakarya’da özel bir şirkete ait patlamayan havai fişekleri taşırken şehit olmak… Fabrikası var, nasıl taşınacağını, nasıl imha edileceğini bilen yok mu? Yazık. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, yaralı askerlerimize şifa diliyorum” dedi.

BÖYLE CİDDİYETSİZLİK OLMAZ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de önlem alınmamasına tepki gösterdi. “Böyle ciddiyetsizlik olmaz” diyen Akşener, “Sakarya’da yaşanan patlamada şehit düşen askerlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Daha geçen hafta patlama yaşanmış bir fabrikanın tehlikeli malzemelerini neden askerimize taşıtıyorsunuz? Neden önlem almıyorsunuz?” diye sordu.

CHP’li belediyelerden havai fişek yasağı

Sakarya’da ihmaller sonrası peş peşe meydana gelen patlamaların ardından CHP’li belediyeler havai fişek kullanımını yasaklamaya başladı. İlk karar Edirne Belediyesi’nden geldi. İstanbul, Ankara ve İzmir büyükşehir belediyeleri başta olmak üzere bir çok il ve ilçe belediyesi havai fişek kullanmama çağrısına karşılık verdi.

Öte yandan HDP’li Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen de çağrıya karşılık vererek, havai fişek kullanılmayacağını söyledi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top