‘Pandemi kendi haline bırakıldı’

‘Pandemi kendi haline bırakıldı’
Ağustos ayında günde 1 milyon doz Covid-19 aşısı uygulanırken, bugünlerde aşılama hızı günde 190 bin doza kadar düştü. Toplumsal bağışıklığa ulaşabilmek için toplam nüfusun en az yüzde 80’inin tam doz aşılanması...

Ağustos ayında günde 1 milyon doz Covid-19 aşısı uygulanırken, bugünlerde aşılama hızı günde 190 bin doza kadar düştü. Toplumsal bağışıklığa ulaşabilmek için toplam nüfusun en az yüzde 80’inin tam doz aşılanması gerekiyor. Ancak Türkiye’de sadece yetişkin nüfusun yüzde 76’sına 2 doz aşı yapılmış durumda.

Aşılamada hal böyleyken, Türkiye’de vaka sayısı 20 binin, ölümler 200’ün altına inmiş değil. Son 24 saatte yapılan 361 bin 350 Covid-19 testinden 29 bin 760’ı pozitif çıktı, 214 kişi yaşamını yitirdi. Test pozitiflik oranı yüzde 8’e çıktı. Son 1 haftalık verilere bakıldığında; 13 Ekim-20 Ekim arasında 235 bin 164 vaka tespit edildi ve 1669 kişi yaşamını yitirdi.
Önceki gün bir açıklama yapan Çorum Valisi, durumun vahametini gözler önüne serdi. Vaka oranlarının yükselişe geçtiğini belirten Vali Mustafa Çiftçi, “Test yaptığımız her 100 vatandaşımızdan yaklaşık 20’sinde pozitif vakaya rastlıyoruz. Hem sevdiklerimiz açısından hem de kendimiz açısında tedbirlere uymak hayati önem taşıyor” dedi.

MASKE, MESAFE, HES KODU…
Yaz aylarında başlayan normalleşme, yerini maske, mesafe ve HES kodu sorgulamasına bıraktı. Artık insanlar birçok kapalı mekanda yan yana masalarda oturabiliyor, AVM’lere, stadlara yalnızca HES kodunu göstererek giriş yapabiliyor. 6 Eylül’de açılan okullarda da hijyen ve kapasite sorunu devam ediyor, birçok öğrenci ile personel koronaya yakalanıyor.

YETKİLİLER SESSİZ
Diğer taraftan yetkililerden sadece ‘Aşı olun’ çağrısı yapılıyor. Geçtiğimiz aylarda kabine toplantılarının gündemi koronavirüsken, son haftalarda gündemin değiştiği dikkat çekiyor. Bilim Kurulu toplantılarında da ‘tavsiye’ler sıralanıyor. Yetkililerden yapılan ‘Aşı olun’ çağrılarının ne kadar etkisiz olduğu aşı karşıtlığının artmasıyla ortaya çıkıyor. Son günlerde İstanbul ve İzmir gibi birçok ilde miting düzenleyen aşı karşıtlarına hiçbir engel konulmuyor.

PROF. YAVUZ: KESKİN KARARLAR ALINMALI
KLİMİK Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz’ göre, aşı ve aşı yapacak insan var ama aşılama yavaş. ‘Aşı var isteyen olsun, isteyen olmasın’ diyecek noktada olunmadığını savuna Yavuz, Diken’e yaptığı açıklamada, “Özellikle aşı tereddüdünün giderilmesi için çok aktif aşı kampanyası yapılmalı” ifadelerini kullandı. Tereddüt yaşayanlarla etkili bir iletişim kurulması ve aşının anlatılması gerektiğini vurgulayan Yavuz, “‘İnsanları zorlamayacağız’ diye bir kaygı var. Oysa ki zorlamalıyız. Gerekli noktalarda keskin kararlar da alınabilir” dedi.

“DÜNYA AŞIYA ZORLUYOR”

Dünyadaki örnekler, bazı zorunlulukların aşıya talebi artığını gösteriyor. Örneğin, İtalya’da Covid-19 sertifikasının 15 Ekim’den itibaren tüm çalışanlara zorunlu kılınması üzerine yeni aşı randevuları yüzde 40’a varan oranlarda arttı. Almanya ve Fransa da halkı aşı olmaya teşvik etme amacıyla ücretsiz test uygulamasına son verme kararı aldı. Çalışan herkesin aşı olmasını zorunlu turan ABD’de ise bir hastane zinciri, koronavirüs aşısı olmayan 175 çalışanını işten çıkardı.

RUSYA’DA VAKALAR ARTTI ÜCRETLİ İZİN GELDİ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, korona nedeniyle günlük can kaybının bini aştığı ülkede işyerlerinin 30 Ekim’den itibaren bir hafta kapanmasını onayladı. Putin, bazı bölgelerde kapanmanın daha erken olabileceğini söylerken, işçilerin ücretli izinde olacağını bildirdi.