Saldırıyla ilgili soru işareti

Son Güncellenme Tarihi: Kasım 15, 2022 / 08:39

İstiklal Caddesi’nde meydana gelen saldırı sonrası olayın arkasında “PKK/PYD/YPG” olduğu açıklandı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü saldırıda bombayı olay yerine bıraktığı belirlenen Suriye uyruklu şüpheli Ahlam Albashır’ın “saldırının talimatını PKK/PYD/YPG terör örgütünün Suriye Kobani’deki merkezinden aldığının belirlendiğini” duyurdu.

1200 KAMERA İNCELENDİ
İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, bombayı koyan şüpheli kadın şahsın olay yerine geliş gidiş güzergahlarını gören 1200 güvenlik kamerasının incelendiğini, şahsın taksiyle olay yerinden ayrılarak Esenler ilçesine gittiğinin tespit edildiği kaydedildi.

48 KİŞİ GÖZALTINDA
Açıklamada, yapılan fiziki ve teknik çalışmada şahsın irtibatının olduğu tespit edilen 21 adrese operasyon düzenlendiği vurgulanarak, şöyle devam edildi:
“Yapılan operasyonda 46 şahıs yakalanarak gözaltına alınmış, şahısların sorgulamalarında bombayı koyan şahsın Küçükçekmece ilçesinde bir adrese gittiği tespit edilmiştir. Belirlenen adrese saat 02.50’de yapılan operasyonda, olayı gerçekleştiren Suriye uyruklu Ahlam Albashır isimli şahıs sağ olarak ele geçirilmiştir. Şahıs yapılan sorgusunda, PKK/PYD/YPG terör örgütü tarafından özel istihbarat elemanı olarak yetiştirildiğini ve Afrin üzerinden ülkemize eylem yapmak için kaçak yollarla giriş yaptığını beyan etmiştir. PKK/PYD/YPG terör örgütünün Suriye Kobani’deki merkezinden İstanbul’da eylem talimatı alarak 13 Kasım’da saat 16.20 sıralarında bombalı eylemi gerçekleştirdiğini ve kaçtığını beyan etmiştir. Olayla ilgili başlatılan çalışmalar çok yönlü olarak devam etmektedir.”

Sonrasında yapılan açıklamayla gözaltı sayısının 48’e yükseldiği belirtildi.

BAKAN SOYLU: BULGULAR PKK/PYD
Patlamanın yaşandığı İstiklal Caddesi’nde açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şu ifadeleri kullandı:
“Elde ettiğimiz bulgular çerçevesinde, PKK/PYD terör örgütü. Ve tekrar söylüyorum. Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde bize bu acıyı yaşatanların daha misli ve kat kat acıyı yaşayabilecekleri bir karşılığı yakın bir zamanda onlara göstereceğiz.”

IŞİD BAĞLANTISI İHTİMAL DAHİLİNDE
Diğer yandan Reuters haber ajansına konuşan üst düzey bir Türk yetkili saldırıyı gerçekleştiren kişinin PKK bağlantılı olduğuna inandıklarını ancak IŞİD bağlantısını da göz ardı etmediklerini söyledi.

PKK ÜSTLENMEDİ
PKK’ya yakınlığıyla bilinen Fırat Haber Ajansı’nda (ANF) yer alan PKK açıklamasında, “Bu olayla ilişkimizin olmadığı, doğrudan sivilleri hedeflemeyeceğimizi ve sivilleri hedefleyen eylemleri kabul etmediğimizi halkımız ve demokratik kamuoyu yakından bilmektedir” denildi.

Suriye’de YPG’nin önemli bir bölümünü oluşturan ABD’nin IŞİD’e karşı savaşta desteklediği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) “Güçlerimizin İstanbul patlamasıyla ilgili hiçbir bağlantısı olmadığını temin eder ve kendilerine yöneltilen suçlamaları reddederiz” açıklaması yaptı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top