Salgın 15 ay yardım ‘bir defaya mahsus’

Salgın 15 ay yardım ‘bir defaya mahsus’
Türkiye’de uygulanan 17 günlük kapanmayla artan vatandaşın geçim derdi açıklanan ‘kademeli normalleşme’yle son bulmadı, aksine arttı. Salgın yönetiminde en çok eleştirilen konulardan olan devlet desteğinin yapılmaması...

Türkiye’de uygulanan 17 günlük kapanmayla artan vatandaşın geçim derdi açıklanan ‘kademeli normalleşme’yle son bulmadı, aksine arttı. Salgın yönetiminde en çok eleştirilen konulardan olan devlet desteğinin yapılmaması son dönemde daha sık dile getirilmeye başlandı. Bu noktada gözler dünkü Kabine Toplantısı’na çevrilmişti; çünkü artık dayanacak gücü kalmayan vatandaşlar destek açıklaması bekliyordu. Ancak açıklanan hibe paketi ‘bir kereye mahsus’ olması nedeniyle eleştirildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, Ramazan ayı boyunca uygulanan kısmi ve tam kapanma tedbirleri sayesinde salgının yeniden büyük ölçüde kontrol altına alındığını söyledi. Erdoğan 1 Haziran sonrası için “Kademeli normalleşme takviminin ikinci etabını görüştük, önümüzdeki günlerde gelişmelere göre bu konudaki uygulama esaslarını paylaşacağız. Bundan sonra eskisi kadar kapsamlı ve kısıtlayıcı tedbirlere ihtiyaç olmayacağını ümit ediyoruz” dedi.
Aşı faaliyetlerine hız verileceğini de söyleyen Erdoğan, «Öğretmenler başta olmak üzere, riskli grupların tamamının bir an önce aşılanmasını sağlamaya çalışıyoruz» diye konuştu.
1 MİLYON 384 BİN ESNAFA HİBE
Erdoğan esnaflara iki ayrı grup halinde bir kereye mahsus olmak üzere 5 bin ve 3 bin lira destek sağlanacağını açıkladı. Cumhurbaşkanı şunları kaydetti:
“Birinci grupta kahvehane, kafe, çay bahçesi gibi yerler ile okul ve personel servisleri, düğün salonları, öğrenci yurtları, kantinler, kırtasiyeler, internet kafeleri, lunaparklar gibi işletmeler yer almaktadır. Sayıları toplamda 235 bine ulaşan bu işletmelere bir defaya mahsus 5 bin liralık hibe ödemeleri yapacağız. Destek vereceğimiz ikinci grupta ise bakım onarım, tamirat, kaporta işleriyle uğraşanlar, seyyar satıcılar, sıhhi tesisatçılar, hırdavatçılar, müzisyenler, oto yıkamacılar, kuru temizlemeciler, oyuncak, kozmetik ve hediyelik eşya satıcıları, camcılar, çilingirler, bakırcılar, kalaycılar, ayakkabıcılar, konfeksiyoncular, tuhafiyeciler, züccaciyeciler, kurs işletmecileri yer almaktadır. Bu gruba daha önceki destek ödemelerinden yararlanan lokantalar, terziler dahildir. Toplam 1 milyon 150 bini aşkın işletmemizi kapsayan bu gruptaki vatandaşlarımıza bir defaya mahsus 3 bin lira hibe ödemesi vereceğiz. Merkezi yönetim bütçesi ile birlikte tüm bu nakdi ödemelerin tutarı şimdiden 134 milyar lira olarak gerçekleşirken bu rakam haziran sonu 181 milyar lirayı bulacaktır.”

İNGİLİZ HÜKÜMETİ 372 MİLYAR STERLİN HARCADI

İngiliz parlamentosuna bağlı Ulusal Denetleme Ofisi (NAO), İngiliz hükümetinin 2021 yılının ilk 4 ayında Covid-19 teşvikleri için 100 milyar sterlin daha harcadığını, hükümetin salgın boyunca toplam harcamasının mayıs itibarıyla 372 milyar sterline yükseldiğini bildirdi. Açıklamada, hükümetin işletmelere salgın boyunca toplam 150,8 milyar sterlin, sağlık ve sosyal bakım hizmetlerine ise toplam 97 milyar sterlin destek sağladığı kaydedildi.