‘SALGIN KONTROL ALTINA ALINAMADI’

‘SALGIN KONTROL ALTINA ALINAMADI’
‘Bidebunuizle’ yayınında gazeteci Yavuz Oğhan’ın sorularını yanıtlayan Halk Sağlığı Uzmanı Kayıhan Pala, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve iktidar kanadından gelen “salgın kontrol altında” yorumlarına eleştirilerde bulundu....

‘Bidebunuizle’ yayınında gazeteci Yavuz Oğhan’ın sorularını yanıtlayan Halk Sağlığı Uzmanı Kayıhan Pala, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve iktidar kanadından gelen “salgın kontrol altında” yorumlarına eleştirilerde bulundu. Pala, salgının kontrol altında olduğunun söylenemeyeceğini vurgulayarak, “Bu salgında bulaştırıcılık katsayısı 1’in altına düşmeden böyle bir şey söylemek mümkün değil. Şu anda bulaştırıcılık katsayısı 1’in üzerinde ve bu 200 bin aktif hastanın bir hafta sonra 200 bin kişiye daha bu hastalığı bulaştıracağı anlamına geliyor. Türkiye’de salgın başladığından bugüne hiçbir zaman kontrol altına alınmıştır diyemeyiz” dedi.
Pala ayrıca dönem dönem valilerin açıkladığı verilerle bakanlığın verilerinin birbirini tutmadığını hatırlatarak, “Sayılar gerçeklikten uzak ama bu haliyle bile Haziran ayındaki vaka ve ölüm sayılarının çok üzerindeyiz, tedbir alınmazsa önümüzdeki günlerde salgın iyice kontrolden çıkabilir” dedi.
HİDROKSİKLOROKİN UYARISI
Pala, Türkiye’de koronavirüs tedavisinde kullanılan hidroksiklorokin ilacı hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Pala ilacın dünyada kullanılmadığını, DSÖ’nün de bilimsel olarak ilacın kullanımını onaylamadığını belirterek, “Bu ilacın yan etkileri var, biz Sağlık Bakanlığına bu ilacın kullanımını gerektiren bilimsel kanıtları soruyoruz ama maalesef böyle bir açıklama yapmıyorlar” dedi. Oğhan’ın “Ben koronaya yakalansam ve ‘Hocam bu ilacı kullanayım mı ?’ desem ne derdisiniz?” sorusuna, “Ben tavsiye etmem” şeklinde cevap verdi.