Salgında 350 bin vaka yok sayıldı

Salgında 350 bin vaka yok sayıldı
Türk Tabipleri Birliği (TTB), Covid-19 pandemisine ilişkin yedinci ay değerlendirme raporunda, önerilerini sıraladı ve bakanlığa olgu sayısı konusunda şeffaflık çağrısı yaptı. TTB Covid-19 İzleme Kurulu üyelerinden Prof.Dr....

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Covid-19 pandemisine ilişkin yedinci ay değerlendirme raporunda, önerilerini sıraladı ve bakanlığa olgu sayısı konusunda şeffaflık çağrısı yaptı. TTB Covid-19 İzleme Kurulu üyelerinden Prof.Dr. Kayıhan Pala, “Nisan ve eylül ayı söz konusu olduğunda 350 binden fazla doğrulanmış olgunun topluma bildirilmediği açık olarak görülüyor” dedi.
Online yapılan toplantıda, bakanlığın grip aşısı sayısını artırması da istendi. Gazete Pencere’nin de gündeme getirdiği vaka bilgileriyle ilgili konuşan Prof. Dr. Kayıhan Pala, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, “Nisan ayında PCR testi yapılanlarda pozitiflik oranı yüzde 20’ydi” sözünü hatırlatarak şöyle devam etti:
‘ULUSLARARASI VERİ TABANLARINA BİLDİRİM YOK’
Bakanın ifadelerinden yola çıktığımızda nisan ayında 81 bin 570 olgunun pozitif olduğu halde topluma açıklanmadığını görüyoruz. Biz aynı zamanda hem DSÖ hem de Avrupa Birliği Hastalıkları Önleme Kontrol Merkezi’nin veri tabanlarına girerek, ‘Sağlık Bakanlığı bunu topluma açıklamazken buralara bildirdi mi’ diye araştırdık. Hayır. Veri tabanlarına baktığımızda sadece açıklanan verileri bildirdiği açık olarak görüldü
‘TÜRKİYE EN ÇOK VAKA GÖSTEREN ÜLKELERDEN BİRİ’
“Sayın bakanın PCR test pozitif yüzde 10’a düştü açıklamasını eylül ayı için varsayarsak. O zaman da eylül ayındaki vakalara baktığımızda 275 bin 647 doğrulanmış vakanın topluma açıklanmamış olduğunu gördük. Bu vakaları toplayıp dünyadaki diğer doğrulanmış vaka bildiren ülkelerle bir araya getirsek Türkiye nüfus başına en fazla doğrulanmış vaka gösteren ülkelerden biri konumuna birden bire yükselmek durumunda kalacaktır”

‘CAN KAYBI NİSANDAN BU YANA EN YÜKSEK SEVİYEDE’

TTB Merkez Konseyi Üyesi Prof. Dr. İbrahim Akkurt, ‘Bidebunuizle’ yayınında Yavuz Oğhan’a raporu değerlendirdi. Eylül ayında resmi verilere yansıyan ölüm sayılarının Haziran, Temmuz ve Ağustos ayı ölüm sayılarından fazla olduğunu belirten Akkurt, “Ayrıca ölüm sayısı Nisan ayından bu yana en yüksek rakamda” dedi.

‘TEST STRATEJİSİ DEĞİŞTİRİLMELİ’

TTB Merkez Konseyi Başkanı Fincancı da yaşanan sorunlarla ilgili şu önerileri sıraladı:
Bilimsel olmayan test stratejisi değiştirilmeli. İzolasyon ve karantinada olan yurttaşların uyumu sağlanmalıdır. Tüm temaslılara ve yüksek risk grubunda olanlara test yapılmalı. İzolasyon ve karantinada olan yurttaşların uyumu sağlanmalı. Pandemiyle tam bir mücadele bilimsel bilgi ışığında yol alınmalı. Tedavi algoritması gözden geçirilmeli. Yoksulluk sınırı altındaki herkese ücretsiz maske, temizlik ve hijyen malzemesi sağlanmalı.

Salgında son 24 saat: 1614 yeni hasta, 58 can kaybı

Korona salgınına ilişkin resmi verilere göre, son 24 saatte 1614 yeni hasta tespit edildi, 58 kişi vefat etti. Ağır hasta sayısı 1417 oldu. Toplam hasta sayısı 337 bin 147'ye, can kaybı 8 bin 895'e yükseldi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca mesajında, "Yoğun bakım doluluk oranlarımızda bu hafta düşüş var. Hastalarda zatürre oranı da geçen haftaya göre düştü” ifadelerini kullandı.