Saliha Sultan Çeşmesi’nde tahribat

Saliha Sultan Çeşmesi’nde tahribat
İstanbul’un göbeğinde Lale Devri’nin temsil yapılarından biri olan Karaköy’deki Saliha Sultan Sebili ve Çeşmesi, tahribata uğradı. İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Sanat Tarihçisi Mahir Polat, tepki gösterdi.1732-1733...

İstanbul’un göbeğinde Lale Devri’nin temsil yapılarından biri olan Karaköy’deki Saliha Sultan Sebili ve Çeşmesi, tahribata uğradı. İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Sanat Tarihçisi Mahir Polat, tepki gösterdi.
1732-1733 yıllarında Karaköy’de yaptırılan ve “Azapkapı Çeşmesi” ya da “Galata Çeşmesi” adlarıyla da bilinen çeşmenin varaklı madalyonun bir parçası, muhtemelen altın görünümlü olması nedeniyle metal kesici bir alet ile parçalanarak çıkarıldı.
İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Sanat Tarihçisi Mahir Polat, tarihi çeşmenin tahrip edilmesine ilişkin yaptığı açıklamada, “Vandalizme kurban olmuş. Buraların rutin denetim ve bakımları ne yazık ki büyük oranda ihmal edilmiş. Etkin bir şekilde gözetmek ve korumak gerekir” dedi. Polat ayrıca tarihi eserde oluşan kayıp için onarım çalışmalarının başlatılacağını da ifade etti.