Salman Rüşdi’ye bıçaklı saldırı

Salman Rüşdi’ye bıçaklı saldırı
Başta “Şeytan Ayetleri” olmak üzere yazdıklarıyla 1980'lerde İran'dan ölüm tehditleri alan yazar Salman Rüşdi, dün New York'ta saldırıya uğradı.New York Eyalet Polisi, gözaltına aldığı erkek bir şüphelinin, sahneye...

Başta “Şeytan Ayetleri” olmak üzere yazdıklarıyla 1980'lerde İran'dan ölüm tehditleri alan yazar Salman Rüşdi, dün New York'ta saldırıya uğradı.

New York Eyalet Polisi, gözaltına aldığı erkek bir şüphelinin, sahneye koşarak Rüşdi'yi boynundan bıçakladığını duyurdu. Helikopterle bölgedeki bir hastaneye kaldırılan Rüşdi’nin “Güvenlik altında ve hayatta” olduğu bildirildi.

Rüşdi, saldırı sırasında Chautauqua Enstitüsü'nde düzenlenen bir etkinlikte konuşmacıydı. BBC'ye konuşan görgü tanıklarından Carl Levan, yaşananların korkunç olduğunu, Rüşdi'nin "tekrar tekrar bıçaklandığını" belirtti. Olaya tanık olan Buffalo News'ten Mark Sommer ise siyah maske takan birinin sahneye atlayarak Rüşdi'ye saldırmaya başladığını, kısa süre sonra 10-15 izleyicinin Rüşdi'nin yardımına koşuğunu ve saldırganı durdurduğunu söyledi.

Rüşdi'nin Şeytan Ayetleri kitabı, 1988'de basılır basılmaz büyük bir öfke doğurdu. İran lideri Ayetullah Humeyni, yazar hakkında ölüm fetvası çıkarttı. Rüşdi, en az dokuz yıl saklanarak yaşamak zorunda kaldı. Dünya çapında yapılan gösterilerdekiler dahil 59 kişi bu konuyla ilgili hayatını kaybetti.