Samandağ Belediye Başkanı: Şehri dağlık alana taşımak lazım

Samandağ Belediye Başkanı: Şehri dağlık alana taşımak lazım
Hatay’ın Samandağ ilçesi Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, şehrin depreme dayanıklı bir bölge olan dağlık alanlardaki geniş araziye taşınmasını önerdiklerini belirterek, “Depremden en az etkilenen bölgeler daha çok dağlık...

Hatay’ın Samandağ ilçesi Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, şehrin depreme dayanıklı bir bölge olan dağlık alanlardaki geniş araziye taşınmasını önerdiklerini belirterek, “Depremden en az etkilenen bölgeler daha çok dağlık ve sert zeminin olduğu bölgeler” dedi. Radyo Sputnik’e konuşan Eryılmaz, depremlerin yıkıcı etkilerini azaltabilmek için herkesin birlik ve beraberlik içinde olması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu: “Devlet kurumlarımızın burada biraz daha organize, biraz daha koordinasyonu sağlayan, bizimle sürekli diyalog kuran, çözüm noktasında bizimle talepleri ve önerileri paylaşan bir noktada olmasını bekleriz. Çünkü burayı biz biliyoruz, buranın coğrafyasını, insanının karakteristik yaşam tarzını, sosyo-ekonomik durumunu biz biliyoruz.”

“HAYATI NORMALLEŞTİRMEK LAZIM”
Deprem bölgesinden yaşanan göçü durdurmanın ancak o bölgedeki hayatı normalleştirme ile mümkün olabileceğini vurgulayan Eryılmaz, “Buranın olağan yaşama dönmesi için hızlı bir şekilde alt yapının tamamlanması lazım. Esnafın işyerini açması lazım, onun ortamını yaratmamız lazım. Molozların bir an önce kaldırılması lazım, okulların açılması lazım. Birçok vatandaşta çocukların eğitimi kaygısı var. En az 6-7 ay okulların açılmayacağı yönünde bir algı oluştu. Bu nedenle eğitimden geri kalmamaları için çocuklarını farklı illere götürdüler. Eğitimle ilgili sıkıntı olmasa şu anda şehir dışına çıkanların yüzde 80’i geri döner” dedi.

ŞEHRİ DAĞLIK ALANA TAŞIMA ÖNERİSİ
Eryılmaz, şehrin yeniden kurulması konusunda ise şunları söyledi:
“Biz atanan valimiz ile alanları gezdik ‘Neresi olabilir, neresi olmayabilir, belediyenin arazisi var mı, yok mu?’ diye. Biz daha çok yamaçlarda, dağlık alanlarda geniş bir arazimiz var ve şehrin oraya taşınması gerektiği konusunda düşüncemizi ifade ettik. Hem burada deprem kuşağında olmamızdan kaynaklı depreme dayanıklı bir bölge, biraz tepelik ve kayalık bir alan var orada yukarıda. Şehri oraya taşısak hem merkezi rahatlatırız hem yeni, modern bir şehir yaratma fırsatı yakalamış oluruz. Ayrıca orası da güvenli bir bölge. Mesela depremden en az etkilenen bölgeler daha çok dağlık ve sert zeminin olduğu bölgeler. Biraz da oraya taşımak lazım. Maalesef zamanında o bölgeler tarım alanı ilan edilmiş, Samandağ’ın en verimli ovası da imara açılmış.”